Затвори

Самоков сред лидерите в екотуризма на Балканите

Община Самоков бе номинирана за третото издание на Балканските награди за туристическа индустрия, чиито акцент тази година е екотуризмът.

Самоков е административният център на най-стария ни курорт - Боровец, разположен на 10 км от града. Тук се намират изворите на най-дългата река в България – Искър и най-пълноводната - Марица. Уникално природно богатство на територията на общината са Рилските езера - повече от 40 на брой, пръснати по високите части на Рила. В общината има находище на минерална вода край Белчин. Друго природно чудо е самоковската котловина, разположена между планините Рила, Плана, Витоша, Верила и Ихтиманска Средна гора. Тук се издига и най-високият връх на Балканския полуостров – връх Мусала - 2925 м.

Районът също е и атрактивна туристическа дестинация, която привлича туристи през цялата година. На територията на Общината има множество екопътеки и планински маршрути. Национален парк „Рила“ притежава уникално богатството на защитени видове от флората и фауната. Това е най-големият от трите национални парка на територията на България. Обхваща територия с площ над 81 хил. хектара в централните и най-високи части на Рила планина. Близо 4% от всички реки в България извират от тук. Паркът се простира между 800 и 2925 м надморска височина и на неговата територия са разположени 120 естествени езера, повечето с ледников произход.

На територията на парка се намират четири български резервата – Парангалица, Централен Рилски резерват, Ибър и Скакавица. Национален парк Рила е една от най-големите защитени територии в Европа. Двата резервата „Парангалица“ и „Маричини езера“ са част от световната мрежа на биосферни резервати по програмата на ЮНЕСКО.

Община Самоков се гордее и с екопътека Бели Искър, която започва малко след края на Бели Искър. По протежението на пътеката са изградени 7 моста, които пресичат река Бели Искар. Най-високата точка на пътеката – 1380 м. Парк „Ридо“, екопътека „Лаго“, Туристическата градина са част от очарованието на самия град, а с една крачка встрани от градската среда човек без особени усилия се потопя в очарованието на природната тишина и красота.

Неотдавна английският вестник "Гардиън" определи България като водеща в екотуризма не само на Балканите, но и в Европа. "България разполага с добре развита мрежа от национални паркове и защитени зони и има едно от най-богатите биоразнообразия в Европа", пише изданието в статия, цитирана от БНР. В страната има девет обекта, обявени от ЮНЕСКО за част от световното културно наследство, сред които националният парк Пирин и Рилския манастир, пише още "Гардиън”.

Наградите на тазгодишния туристически конкурс ще бъдат връчени на 5 декември от 20 ч. в хотел Премиер Бест Уестърн в София. Международно жури от експерти ще оценява кандидатите за престижните статуетки.

Коментари
Последни
Най-четени
Вчера
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Advertorial

Xperia XZ1 Compact - винаги там, накъдето политат мечтите ви

Никола Янев, президент на предприемаческата организация Start It Smart

Цитат на деня
Виц на деня
Валутен калкулатор

Валутен курс за 15.12.2017 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 15.12.2017 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.67609
0.596627
CNY
10
2.50677
3.9892
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.21616
0.451231
RUB
100
2.81397
35.537
USD
1
1.65664
0.603631