Затвори

Колонката на Ричард Брансън: Имам идея. Как да не ми я откраднат?

Снимката е специално предоставена със съдействието на Virgin ManagementИзображението е обект на авторски права

Въпрос: Млад съм, но имам блестяща идея. Как да не ми я откраднат, докато търся подкрепа и финансиране от по-големите бизнеси? 

Кайл Макгоуън, Австралия

Отговор: Разработването на една идея е доста трудно начинание  в началото на бизнеса. Със сигурност вярвате, че сте измислили нещо, което наистина може да се превърне в успешно начинание и, че съществува пазар за предлагания от вас продукт или услуга. Но трябва да сте наясно, че между формулирането на идеята и нейната реализация има голяма разлика. Независимо от това, всеки предприемач не трябва да държи идеята си само за себе си.  

На първо място, може да потърсите мнението на вашите приятели и семейство. Разговор с близки хора може да обогати вашата бизнес концепция и да ви помогне да стигнете до нови, по-добри идеи. С развитието на проекта ще започнете да се оглеждате както за потенциални партньори и членове на вашия екип, така и за възможни инвеститори и медийно представяне.   

Освен това, времето, което прекарвате с хора от индустрията, в която искате да навлезете, ще е изключително ценно, особено ако може да привлечете някого от тях за ментор. Присъствието на човек с познания в областта, който може да ви насочи в правилната посока и да критикува вашите идеи, често се оказва от решаващо значение за успеха на младите фирми. Добрият ментор може да ви препоръча компании и хора, с които е добре да се срещнете, и да ви обясни колко информация може да споделяте с тях.    

Истината е, че дори и да имате опитен ментор до себе си, никога не трябва да мислите, че опасността конкурент да открадне вашата идея е изчезнала. В края на краищата, няма страна на бизнеса, която може да бъде считана за напълно безрискова. Най-важно е да запомните, че преди да споделите своята идея, трябва да се уверите, че сте във възможно най-добрата позиция, за да се възползвате от нейния успех. Дори и да имате процъфтяващ бизнес в една страна, съвсем не може да сте сигурни, че в друга няма човек, който се опитва да пресъздаде това, което правите. 

Има риск, но си заслужава, защото когато запазвате идеята за себе си, вие ограничавате нейните възможности за растеж. Вероятността да бъдете експерт във всеки момент и аспект от реализацията й е близка до нула. А и приносът на другите хора ще даде допълнителен тласък на вашия бизнес. Ако настина опитате да постигнете всичко сами, конкуренцията може да ви изпревари и да запълни пазарната ниша, преди да успеете да представите вашия продукт.

Коментари
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Advertorial

Манипулацията е лесна за прилагане, ефектът настъпва много бързо, още след първата процедура и е дълготраен, казва д-р Юлиан Йорданов, хирург в Първа градска болница и главен лекар в Clínica Liberty България

тол система

Снимка: Дияна Георгиева / Мениджър Нюз

Цитат на деня
Виц на деня
Валутен калкулатор

Валутен курс за 17.10.2017 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 16.10.2017 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.69865
0.588703
CNY
10
2.5145
3.97693
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.20368
0.453786
RUB
100
2.89847
34.501
USD
1
1.65706
0.603478