Затвори

Стотици испанци и туристи запазиха минута мълчание вчера в памет на жертвите на терористичния акт.

Снимка: Guliver / Getty Images

 

Барселона

Снимка: Guliver / Getty images

Снимка: Guliver / Getty Images

Дрис Оукабир

Снимка: Каталунската полиция

През лятото има засилено присъствие на каталунската полиция в метрото

Снимка: Guliver / Getty Images

Кадър от мястото, публикуван в Twitter /Arturo Fernández

Снимка: Guliver / Getty Images

Булсатком планира да изведе втори спътник след 4-5 години

Снимката е предоставена от Булсатком

След по-малко от месец България ще стане една от 12-те европейски страни със собствен сателит, стана ясно на срещата с журналисти, проведена днес от Булсатком и България Сат. Повод за пресконференцията бе предстоящото на 15. юни изстрелване на първия български телекомуникационен сателит BulgariaSat -1 от космодрума Кейп Канаверал в САЩ. Спътникът ще бъде изведен в орбита от ракета Falcon 9 на SpaceX, компанията на предприемача Илон Мъск.

България Сат ще управлява сателита си напълно самостоятелно с помощта на 2 наземни станции - едната разположена в близост до София, а другата до Велико Търново, заяви Петър Петков, директор „Проучване и развитие“ в България Сат.  Екипът се състои от 25 души, всички без един са българи. Така развиваме безценен човешки ресурс за България, сподели той.  Доц. д-р инж. Петър Петков има дългогодишен опит в сателитните комуникации. Той е преподавател в Техническия университет–София и е бивш инженер от компанията Space Systems Loral (САЩ), която е производител на българския сателит. .

Първоначалната идея за изграждане на български сателит датира от 2006 г., разказа от своя страна изпълнителният директор на Булсатком Максим заяков. "Мястото на геостационарна орбита е изключително ограничен ресурс. Важно е, че България ще се възползва от него. Има много държави, които са се лишили от своя национален слот, например поради невъзможност да го използват", обясни той.

Експлоатацията на BulgariaSat-1 ще започне около месец след неговото извеждане, т.е. през месец юли. Около 46% от капацитета на спътника ще бъде използван за собствени нужди на Булсатком, най-вече за услугите на компанията на българския и на сръбския пазар. Сателитът ще ни позволи да пуснем нови услуги за потребителите, повече канали, включително в UHD резолюция, както и интерактивни услуги, обясни Заяков.

Останалият капацитет ще бъде предлаган на потенциални външни клиенти. Сред тях са големи компании с много офиси, както и медии, които могат да правят репортажи чрез сателитна връзка. Към услугите на BulgariaSat вече има сериозен интерес от страни в региона, като Румъния и Гърция, както и от Израел и Германия. Преговорите с някои клиенти са на много напреднал етап, допълни изпълнителният директор на Булсатком.

До момента за реализирането на BulgariaSat-1 са инвестирани 235 млн. долара. Проектът е с хоризонт 15-20 години, като за възвращаемост на инвестицията може да става дума след поне 10 години операции на спътника. Ако проектът се развива успешно, след 4-5 години планираме извеждането на нов сателит, сподели Максим Заяков.

 

 

Коментари
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Advertorial

Теодор Димитров e изпълнителен директор на българския стартъп за производство и доставка на матраци Amber. Завършил е Американския университет в България през 2014 година. Кариерата му започва в малката българска фирма ИВЕЛ 93 в Благоевград, която произвежда шоколадови изделия, където е бил търговски представител и мениджър на търговски екип.

Снимка: Личен архив

Айвазовски парк в Поморие - една от най-атрактивните възможности за инвестиции в имот

Цитат на деня
Виц на деня

Снимка: pixabay

Валутен калкулатор

Валутен курс за 18.08.2017 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 18.08.2017 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.73282
0.577094
CNY
10
2.49685
4.00505
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.14483
0.466237
RUB
100
2.80485
35.6525
USD
1
1.66595
0.600258