Автомобили шедьоври от дърво

Автомобили шедьоври от дърво

Автомобили шедьоври от дърво

„Дървен” в оня смисъл на думата е всичко онова, което е на другия полюс от „уникален”, „страхотен”, „невероятен”. Представяте ли си пък какво става, ако го комбинираме и с „автомобил” ?! Сега, напуснете тази представа и вижте защо никога не бива да се бърза с обобщенията и клишетата. Представяме ви 6 истински шедьовъра в автомобилостроенето, направени от дърво.

1. Tryane II

Този модел е конструиран от дърводелеца ентусиаст, британеца Френд Ууд през 80-те години на миналия век. В свободното си от работа време, той се занимавал с проектиране на коли от дърво и успял да реализира цели два модела. Първият, базиран на Citroen 2CV, нарекъл Tryane I. А вторият, по-усъвършенсван Tryane II, се отличавал от предходния с по-голямото количество дървен материал, вложен в довършителните работи. Но и двата модела разполагат с дървен двигател, колеса и оси. Максималната скорост на автомобилите е 160 км/ч.

 2. Wooden Citroen

Дело на холандския художник Юст Конейн, моделът е базиран на Citroen DS и е точна реплика на силуета на френската машина. С изключение на предните фарове. Двигателят се задейства като печка на дърва – за пълен отказ от използване на бензин.

  3. LV

В рамките на амстердамското изложение Millionaire Fair преди три години сред многочислените експонати се открои този дървен автомобил, построен на базата на Opel Ascona. Отличителната му характеристика бе, че е от две части: лява, с физиономия на съвременен автомобил и дясна, имитация на кабриолет от първите години на миналия век. Създателят му, автоконструкторът Василий Лазаренко е посветил 7 години на разработката. Максималната скорост на този „двоен автомобил” е 160 км/ч.

4. Splinter

През 2008 г. по време на парад на дизайнерски автомобили по улиците на Хюстън, се появява тази версия на дървен автомобил – заслуга на автомобилния конструктор Айзък Коен. Любопитна подробност е, че Коен, художник, емигрирал от Израел в САЩ през 70-те години на миналия век, всъщност е бил собственик на верига пицарии до 90-те години. Изработеният от него модел е базиран на Honda Accord 1989 г.в.

5. Wooden Car

Този модел е с двигател на Chrysler, а осите и рамата са от товарна Toyota от 80-те години. Всичко останало е от дърво. Дизайнът е реплика на американските образци от първата четвърт на XX век. И е автоматик.

Wooden Cadillac

Докато правел този дървен Кадилак, авторът му Джери Никъл се вдъхновявал от снимки на автомобили в броеве на сп. Hot Rod. Огромният, наподобяващ торпедо кабриолет се задвижва от два осемцилиндрови двигателя – единият от Cadillac Eldorado, а другият – от Cadillac Deville.

Корпусът на колата е направен от 4000 дървени парчета. За да ги съедини, Никъл използвал почти 25 л. лепило, а за фасон – още около 20 л. лак. Дървени в този модел са дори кормилото, решетката на радиатора и педалите.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ