"Крайслер" излиза на борсата

Крайслер излиза на борсата

"Крайслер" излиза на борсата

Американският автомобилен производител "Крайслер" подаде документи за първично публично предлагане на фондовата борса в САЩ, съобщават водещите бизнес медии в страната. Решението е взето докато двама от най-големите му акционери продължават да водят спорове по проект за сливане на собствеността му.

По-големият собственик в "Крайслер", "Фиат", иска да придобие 41,5% от компанията, която към момента е отчасти собственост на здравния фонд United Auto Workers. Двете страни обаче не могат да се споразумеят за цената на сделката. Анализатори твърдят, че продажбата може да не се състои - според тях е твърде вероятно да не се стигне до договорка.

От "Крайслер" не съобщават колко акции планират да пуснат на борсата и в какъв ценови обхват.

Компанията подаде документи до американското правителство за защита от фалит през 2009 г. САЩ я спасиха в разгара на кризата. US хазната я финансира с 12,5 млрд. долара заем. Когато бизнес условията се подобриха, тя продаде по-голямата част от собствеността си на италианските си колеги от "Фиат". Оттогава продажбите й са във възход и натрупа печалби, които облагодетелстваха "Фиат".

В тримесечието от април до юни тази година "Фиат" отчете печалби от 142 милиона евро, което е с 32 милиона по-малко спрямо същия период на предишната година. Без приноса на "Крайслер" обаче тя би загубила 247 милиона. Ето защо компанията заяви желание да придобие оставащия дял от собствеността в американския гигант и да консолидира операциите си, за да се изправи пред конкуренцията на глобалните гиганти "Тойота", "Дженерал Моторс" и "Фолксваген".

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ