"Крайслер" и "Тойота" изтеглят стотици хиляди автомобили

Крайслер и Тойота изтеглят стотици хиляди автомобили

"Крайслер" и "Тойота" изтеглят стотици хиляди автомобили

Гигантите "Крайслер" и "Тойота" се принудиха да обявят изтеглянето от пазара на стотици хиляди свои автомобили.

Американският автомобилен производител "Крайслер" изтегля близо 840 000 превозни средства. Причините са потенциално опасни за водачите дефекти и обновяване на софтуера. 

Проблем във функционирането на облегалката за глава на седалката на водача в 490 000 от новите модели на компанията може да доведе до травми при тежък сблъсък с обект на пътя, посочва производителят. 

282 000 минивана на "Крайслер" пък имат софтуер, който трябва да се прегледа, защото е "недобре програмиран" по отношение на включването на въздушните възглавници от обратната страна на удара при катастрофа.

От компанията признават, че има свидетелства за три инцидента с леки наранявания, свързани с въздушната възглавница, посочва Би Би Си. Няма информация за травми заради облегалката на изтеглените коли, за която се смята, че е проблемна.

Освен това "Крайслер" изтегля и 69 000 камиона, чиито софтуер за контрол на електронната стабилност ще обнови, както и 1060 големи товарни камиона - за да провери дали е нужно да се замени част от предпазната им система за заключване.

Повечето коли и камиони са изтеглени в Северна Америка.

През миналия месец "Крайслер" нареди извеждане от пазара на 2,7 милиона свои джипа, поради потенциален риск от пробив на резервоара им, който може да доведе до пожар. Това се случи, след като компанията веднъж беше отказала да го стори по молба на американските власти. 

Японският производител на автомобили „Тойота” също изтегля хиляди свои коли от пазара поради евентуални дефекти в системата за управление. По света има около 174 000 засегнати автомобили. В Германия изтеглянето засяга 7 045 превозни средства от моделите Yaris и Verso-S, произведени в периода от август 2010 г. до март 2012 г.

Засега няма съобщения за инциденти, които да са били причинени от този дефект.

От японската компания съобщиха, че ке бъдат изтеглени 174 248 автомобила в целия свят, включително 46 651 в Европа. Още през юни заради проблеми със спирачките „Тойота” трябваше да изтегли в сервизите си 242 000 автомобила. По това време най-проблематични се оказаха хибридите Prius.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ