Парад на ретро автомобилите в София (видео)

Парад на ретро автомобилите в София (видео)

Парад на ретро автомобилите в София (видео)

Над 150 автомобила, мотоциклети и камиони се включиха в традиционния парад – конкурс на ретро автомобили от цялата страна в София, предаде БГНЕС. Уникални автомобили представят тазгодишното издание, наред с ретро Москвич на парада може да се види и модел на Мерцедес от войната, дори и Рено произведено у нас. Като на конкурс за елегантност те са изложени пред любопитните погледи на хората. Всички автомобили предизвикаха интерес и въпроси в хората (вижте видеото).

Парадът се организира по повод Спасовден - Ден на шофьора. Празникът е възстановен след 90 - та година, каза Стоян Сентов, зам. – председател на Съюза на българските автомобилисти. Той обясни, че ретро клубът събира от цялата страна тези автомобили.

Този празник е празнуван за първи път у нас 1913 г., тъй като първите автомобили, които навлизат у нас са от 1896 г., 1904 г. и т. н. Първата автобусна линия пък е от 1909 г. София - Самоков и обратно. "Празникът е прекратен след 40 – та година и е възстановен през 1990-та година", обясни Сентов. В страната има повече от 30 ретро клубове, СБА подпомага инициативата и всичко свързано с автомобила и обучението на водачите, всичко, което влияе за подобряване на пътно – транспортната обстановка в България.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ