Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Френска компания започна да продава безпилотни автомобили

Докато Google и други компании тестват безпилотните си автомобли и се борят за въвеждането на законови регулации за тях, френската Induct вече продава автоматизирани превозни средства на фирми и университети, пише Motherboard, цитиран от Фокус. Автомобилът се нарича Navia и по-скоро прилича на малък вагон. Той вече се движи в Оксфордския университет, в центъра на Сингапур и в няколко европейски града, сред които и Страсбург. 

Концепцията на безпилотното превозно средство е да осигури транспорт между дома или офиса и спирките на масовия градски транспорт. За разлика от автомобилите на Google, Navia не може да функционира на ръчен режим и дори няма волан. Той използва LIDAR и GPS за да се движи самостоятелно. 

“Целта ни е да премахнем личните автомобили от центровете на градовете. Можем просто да се качим на Navia и тя ще ни закара, където искаме”, обяснява Пиер Лефрер, изпълнителен директор на Induct.

По думите му колата може да спазва всички правила за движение по пътищата. 

Navia е изцяло електрическа и може да превозва до 8 пътника. Максималната й скорост е 45 км/ч, но в градовете обикновено не надвишава 20 км/ч. Създателите й смятат, че тя е подходяща за университети, болници, увеселителни паркове и летища. Хората могат да я извикат с приложение за смартфон и да й кажат къде да ги закара. В момента услугите й са безплатни и отворени за всички на седемте места, където функционира, но производителите обмислят въвеждането на заплащане. 

още от Автомобили
22
Петък
Ноември