Алексей Петров арестуван при акция на МВР

Алексей Петров арестуван при акция на МВР

Алексей Петров арестуван при акция на МВР

Бившият служител на на ДАНС Алексей Петров е бил задържан тази нощ при мащабна полицейска операция под кодовото название „Октопод”, съобщи БТА, цитирайки източници близки до разследването. Според информационната агенция БГНЕС Петров е арестуван в дома си. В изявление пред бТВ, вътрешният министър Цветан Цветанов нито потвърди, нито отрече информацията. Целият район около комплекса „Спартак”, смятан за офис на Петров обаче осъмна окупиран от тежковъоръжени жандармеристи, видя репортер на „Мениджър Нюз”. Нищо неподозиращи софиянци, запътили се към обичайната си сутрешна тренировка , бяха връщани от въоръжени постове на всички входове на комплекса с обяснението, че фитнесът ще бъде отворен най- рано утре. Периметърът на полицейската блокада обхващаше всички подстъпи към комплекса включително и малките улички около тенис кортовете на гърба на басейна.

Специализираната полицейска операция е започнала около полунощ с проверки на 18 обекта - стриптийз барове и клубове и е продължение на мащабната операция „Наглите”. До този момент са задържани 12 души, продължава издирването на още двама, предаде БТА. Сред арестуваните са "братя Дамбовци", свързвани с това, че са били "на входа и изхода" на продължителна схема за незаконно облагодетелстване от „Кремиковци", съобщи министър Цветан Цветанов. Продължава издирването на Антон Петров- Хамстера, който не е бил намерен на адреса си. Той беше сред първите, които бяха задържани при операцията „Наглите”, но в последствие бе пуснат в края на януари.

Според министъра Цветан Цветанов разбитата престъпна група се е ползвала години наред с протекции и закрила от предишни правителства.Той уточни, че операцията „Октопод’ е "за локализиране и задържане на членовете на йерархично изградена организирана престъпна група, занимаваща се с изнудване, силово събиране на рекет, предлагане на платени сексуални услуги, незаконно придобиване на финансови средства от „Кремиковци" АД, неплащане на ДДС, търговия с влияние, пране на пари и други престъпни дейности".

--------------------------

 Кой е Алексей Петров?

Роден е на 23 април 1962 г.

Дълги години е служител на Националната служба “Сигурност”. В началото на 90-те години напуска Отряда на баретит. Две години по късно, на 15 август 1992 г., срещу него е извършен неуспешен атентат на басейна “Спартак” .Тогава на излизане от офиса си в плувния комплекс Петров е прострелян в гърдите и крака. До 2000 г. е член на борда на застрахователна компания „Аполо и Болкан”, а също и на ЗК „Спартак” и „Средец М”, а по-късно и ЗД „Левски Спартак”. Бил е треньор на българския национален отбор по карате. Алексей Петров развива и академична кариера по проблемите на сигурността, бил е преподавател в УНСС.По време на ръководството на Петко Сертов в ДАНС Алексей Петров бе специален съветник, но през август 2009 напусна мегаструктурата. Веднага след това обяви пред медиите, че се чувства задължен да си тръгне, за да разкаже за реалната опасност от деформирането на дейността на ДАНС и превръщането й в инструмент на групови, „тяснопартизански интереси". Името на Алексей Петров нашумя отново по време на скандала в МВР, когато стана известно, че той е присъствал на среща между Братя Галеви и Румен Петков, който по това време беше вътрешен министър. В отговор Петков разкри, че Алексей Петров е дългогодишен секретен сътрудник на контраразузнаването и на ДАНС. Заради осветяването на Петров като секретен сътрудник прокуратурата образува дело срещу червения депутат, което набързо завърши с оправдателна присъда за Румен Петков.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ