Бернанке възроди оптимизма на Уолстрийт

Бернанке възроди оптимизма на Уолстрийт

Бернанке възроди оптимизма на Уолстрийт

В сряда Уолстрийт отчете ръст. Основна причина за положителните резултати беше уверението от председателя на Федералния резерв Бен Бернанке, че лихвените проценти ще бъдат запазени ниски в обозримото бъдеще. Това възвърна вярата на разтревожените за състоянието на икономиката инвеститори. Отслабването на долара също изигра ключова роля.

Промишленият индекс Дау Джоунс добави 91 пункта, или 0.9% до 10 374 пункта. Широкият индекс S&P 500 се увеличи с 11 пункта, или 1% и постигна 1105 пункта. Технологичният NASDAQ нарасна с 22 пункта, или 1% до 2236 пункта.

В сутрешната сесия акциите имаха лек ръст, после изгубиха позиции след като беше обявен по-лош от очаквания доклад за продажбите на нови жилища и на финала след изказването на Бернанке отново тръгнаха нагоре.

Инвеститорите следят внимателно кога и как централната банка планира да отпусне мерките, които бяха предприети по време на пика на финансовата криза, особено покачването на дисконтовата лихва. Както Мениджър.News съобщи, миналата седмица централната банка  повиши дисконтовата лихва с 25 базови пункта до 0.75%. Това беше първото покачване на лихва от повече от година. Бернанке подчерта, че в даден момент ще се наложи Федералният резерв да повиши лихвите по федералните фондове, ключовия процент при банковите заеми, но подобен ход не се очаква скоро, като се има предвид все още нестабилната икономика.

Излязоха отчети за продажбите на нови жилища в САЩ. Данните за януари са на рекордно ниски нива. Това учуди икономистите, които очакваха ръст в продажбите. Продажбите са спаднали с 11% до 309 000 на годишна основа от 348 000 в предходния месец. Експертите очакваха продажбите да се покачат на 354 000 на годишна основа.

Европейските пазари затвориха с умерен ръст, а азиатските приключиха с негативни резултати.

Доларът падна спрямо еврото и йената. Цената на американския лек суров петрол със срок на доставка през март се покачи с 92 цента до 79.78 долара за барел на Нюйоркската стокова борса. Златото поевтиня с 6 долара, за да достигне до 1,097.20 долара за тройунция.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ