Ах, как ме дразниш!

Ах, как ме дразниш!

Ах, как ме дразниш!

Известната поговорка „дръж приятелите близо, враговете още по-близо“ в случая важи с пълна сила. Как да се справим с колегато, когото не харесваме, ни съветват от „Inc.com”.

Опитайте се, когато е възможно, да запазите отношенията си на професионално ниво. Това спомага за по-лесния начин на работа, защото нахлуването на индивидуални настроения срещу някого затруднява работния процес.

Ако вече се е стигнало до там, замислете се първо защо? Може би той е достатъчно компетентен, но просто неговата компания ви е неприятна. Не търсете вината за вашите неразбирателства, само в отсрещния. Опитайте се да разсъдите трезво и да потърсите от къде идва проблема. Може и вие да се окажете „ябълката на раздора“.

Каквато и да е причината, вашите негативни настроения спрямо колегата ви, натоварват вас самия. Последствията са повишени нива на стрес, негодувание, което и намалява вашата продуктивност на работното ви място.

Експертите настояват, че има много начини да обезвредите враждебността и дори да я използвате във ваша полза. Ето и някои от тях:

Впрегнете усилията си в една обща цел и бъдете полезни един на друг.

Така например две сестри са обственички на фирма, но не могат да се понасят. Винаги се обвиняват взаимно за проблемите в компанията и отказват да се помирят. Това се случва в труден за тях момент, когато разбират, че баща им е болен от рак. Тогава двете сестри обединяват своите усилия и започват да работят заедно срещу новия им враг – диагнозата на техния баща. След това тези им отношения се пренасят и в общия им бизнес.

Вие го мразите, защото и той ви мрази.

Колкото по-дълбока неприязън таите към колегата ви, толкова по-голяма тежест понасяте на плещите си. Образуваният стрес ви разсейва и натоварва. По този начин ставате безполезен за работа и самия себе си. Ето защо, просто помислете върху идеята да му простите. Това със сигурност ще ви освободи от натрупаното напрежение и негативните мисли. Ако не можете да го направите очи в очи, застанете пред огледалото и просто го кажете на глас.

Той ви напомня за собствените ви недостатъци.

Много често се получава едно припознаване на самия вас в образа на вашия враг. Може би мислите, че колегата ви е алчен, егоистичен или пренебрежителен. Трудният момент идва, когато трябва да потърсите в тъмните, сенчести части на вашата психика собствените ви отрицателни черти. Осъзнавайки, че те са част от вашата същност, вие искате да ги избегнете, точно както и вашия колега. Така работата с неприятни за вас хора става много интересна, защото това да ги разбирате и да приемете части от тях, всъщност ви карат да се опознаете много по-добре.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ