Бернанке: Сривът на Нюйоркската борса от 6 май е предупреждение

Бернанке: Сривът на Нюйоркската борса от 6 май е предупреждение

Бернанке: Сривът на Нюйоркската борса от 6 май е предупреждение

Сривът на 6 май на Нюйоркската борса е предупреждение, смята президентът на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке.

„Това, което стана на борсата, е малък пример за начина, по който нещата може да се навържат и технологията да си взаимодейства с паниката на пазара. Този ден индексите на Нюйоркската борса изведнъж рязко започнаха да падат час и четвърт преди затварянето. Курсът на някои акции стигна близо до нула, преди бързо да се върне на по-нормални нива. Борсовите регулаторни органи не можаха да установят със сигурност причината за това понижение – най-внезапното регистрирано някога, - на индекса Дау Джоунс, което бе подсилено от информационните системи за обмен”, пише на интернет сайта си Бернанке, цитиран от New York Times.

Бернанке смята това за знак за сложността на съвременната финансова система. „Тя е толкова сложна и подложена на различни взаимодействия с толкова различни пазари в различни страни и регламенти”, отбелязва той.

Невъзможно е финансовите кризи да се елиминират, дори най-сериозните, но това не означава, че няма никакви начини да се намалят рисковете и ефектите, смята Бернанке, като изтъква ролята на ръководената от него институция.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ