нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Българската икономика има потенциал за двуцифрен ръст

Снимка: Диди Георгиева

Българският бизнес и правителството се обединяват в търсенето на ускорен икономически растеж. Това стана ясно на проведената вчера първа национална дискусия от кампанията "Да! На българската икономика". На форума, организиран от вестник "Стандарт" и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) присъстваха петима министри и над 100 представители на българския бизнес от всички сектори на икономиката. В продължение на повече от три часа министрите на финансите Владислав Горанов, на икономиката Божидар Лукарски, на енергетиката Теменужка Петкова, на земеделието Десислава Танева и на транспорта Ивайло Московски, отговаряха на въпросите на бизнеса.

Дискусията премина в конструктивен тон, като основната тема обединила всички изказвания бе повишаването на конкурентоспособността на българската икономика. Повечето обсъждани въпроси бяха пряко свързани с увеличаването на износа, с развитието на нови производства, използване на специфични български конкурентни предимства и увеличаване на инвестициите.

Тази насока бе зададена с встъпителното изказване на председателя на УС на КРИБ Кирил Домусчиев. "Когато говорим за българската икономика, бих искал да кажа, че не я виждам без качествени и иновативни продукти", заяви той. "Смятам, че България има потенциал за двуцифрен ръст на БВП", каза още Кирил Домусчиев."

Дискусията бе насочена към това държавата да осигури стабилна среда за правене на бизнес, която като минимум не пречи на българските компании и им позволява да разгърнат своя пълен потенциал. ПО-конкретно, предприемачите поискаха от правителството да премахне определени административни пречки, да съдейства за преодоляването на ограничения пред вноса в други държави и да вземе мерки свързани с данъчния режим, контрабандата, нелоялната конкуренция и т.н.

При това представителите на бизнеса демонстрираха независимост от държавата, а правителството им отговори с желание за бързо решаване на конкретни проблеми. На националната дискусия липсваха искания за директна финансова помощ от страна на държавата към бизнеса. Този тон бе зададен още в началото на дискусията, в изказванията на премиера Бойко Борисов и на председателя на УС на КРИБ Кирил Домусчиев.

„Нямаме нужда държавата да ни дава пари, тя трябва да създаде такива рамки, че спокойно да правим бизнес и тези, които не спазват правилата да бъдат наказвани", заяви Домусчиев. "Какъв бизнесмен си, като чакаш само на обществени поръчки? За мен бизнесмен е този, който инвестира, произвежда, излиза на пазара в чужбина", каза от своя страна премиерът Бойко Борисов.

По време на срещата министър-председателят отново спомена за нереализираната възможност за България да произвежда и изнася агнешко месо за страните от Близкия изток и Персийския залив. Ако тя бъде реализирана в селските райони не би трябвало да има безработни, смята премиерът. Производството на екологично чисти храни е с огромен потенциал за българската хранително-вкусова промишленост, обобщи Борисов. "Готови сме да помагаме, но инициативата трябва да дойде от вас", обърна се той към представителите на бизнеса.

От своя страна финансовият министър Владислав Горанов категорично отхвърли най-сериозното искане за промяна в данъчния режим. В отговор на въпрос от съсобственика на „Градус-1"Ангел Ангелов за възможността за въвеждане на диференцирана ставка за ДДС за храните Горанов заяви, че България далеч няма най-високата ставка по ДДС. При това министърът заяви, че акцентът на държавата е да предотврати възможността за измами с данък добавена стойност.

На финала на дискусията председателят на КРИБ Кирил Домусчиев обяви, че това е само първата от поредицата дискусии между бизнеса и правителството.

В края на срещата организаторът на форума и главен редактор на "Стандарт" Славка Бозукова обобщи поетите от правителството ангажименти. Ето конкретните обещания на правителството:

Министър-председателят Бойко Борисов

1. Премахване на т.нар. добавка "задължения към обществото" върху цената на тока за износ. Премиерът нареди на министрите на икономиката и енергетиката Божидар Лукарски и Теменужка Петкова незабавно да премахнат тази преференция за износителите на електричество, въведени от правителството на Орешарски. Това ще осигури на българската индустрия конкурентни цени на тока в сравнение с конкурентите от съседни държави.

2. Разработването на стратегия за миннодобивната индустрия

3. Нови успехи в ликвидирането на контрабандата

4. Съдействие от държавата за износа на екологично чисти български храни.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова:

Премахване на добавката "задължения към обществото" върху цената на тока за износ.

Министърът на финансите Владислав Горанов:

1. Бързо разрешаване на въпроса за намаления акциз за горивата използвани в земеделието.

2. Българската банка за развитие ще отпусне 300 млн. евро кредитна линия за иновации.

3. Продължаване на политиката за поддържане на минимални изискуеми в ЕС нива на акциза за тютюневите изделия.

Министърът на транспорта Ивайло Московски:

Мерки за либерализиране на режима с транспортните разрешителни за Турция.

Министърът на земеделието и храните Десислава Танева:

1. Държавна помощ за участието на български производители престижното изложение Fancy food в САЩ

2. Ускоряване на процедурите за износ на български хранителни продукти на китайския пазар.

Министърът на икономиката Божидар Лукарски:

1. Осигуряване на индустриалните зони с достъп до мрежите за ток и газ.

2. Реорганизиране на търговските представителства на България в чужбина и съкращаване на неефективните търговски аташета.

3. Разкриването на нови търговски представителства във важни за бизнеса дестинации, след консултации с КРИБ.

4. Приемането на нов закон за индустриалните зони и технологичните паркове.

още от Бизнес