нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Вносът на българско вино в Русия се е свил с 60%

За първите девет месеца на 2015 г. вносът на българско вино в Русия се е свил с 60%. Това заяви за БНР Виталий Меркушев, председател на Черноморската асоциация на винопроизводители.

По думите му българските винопроизводители са престанали да вярват в потенциала на руския пазар. „Отстъпили са  пазарната си ниша на други страни”, смята Меркушев.

Меркушев отбеляза, че участието на винопроизводители от България на Черноморския винарен форум било твърде малко. Той отбеляза, че въпреки забраната за внос на вино от Молдова на форума са присъствали 12 компании от страната, а в същото време от България не идват. Това е парадоксално, посочи той и допълни, че загубата на пазар, където и да било, е удар върху икономиката.

„Затова предлагаме на българските производители отново да се обърнат към руския пазар и да работим заедно”, каза Виталий Меркушев и подчерта, че виното не е сред стоките, попаднали в списъка със санкции.

„Виното е стратегическа стока и тези, които го предлагат могат да продължат да го правят занапред. За да си върнете загубените позиции обаче, ще трябва да се работи много, поне 2, 3 или 4 години Сега е моментът да се преобърне тенденцията”, убеден е Меркушев.

още от Бизнес