Дянков обеща проверка за бонусите

Дянков обеща проверка за бонусите

Дянков обеща проверка за бонусите

Министър Симеон Дянков ще поиска от всички министерства справки кои представители на политически кабинети са били членове на бордове на държавни дружества и какви бонуси са получавали. Такъв ангажимент пое финансовият министър по време на парламентарния контрол в отговор на питане на депутатите от левицата Корнелия Нинова, Пламен Орешарски и Димчо Михалевски относно изземването на дивиденти от държавни предприятия.

Внесените отчисления и дивиденти към държавата за 2009 г. са 344 млн. лв., за 2010 г. са 110 млн. лв., а за 2011 – 174 млн. лв., обясни пред депутатите Дянков. Според него е по-добре държавата да взема дивидент и тези пари да влизат в държавната хазна, отколкото да се раздават като бонуси на заместник-министри.

„Ще бъде интересно да се съпостави дали е по-добре държавата да получава дивиденти и тези пари да влизат в държавната хазна или е по-добре, както е правено в миналото, заместник-министри да получават стотици хиляди левове в бонуси и по този начин да се източват държавните дружества”, коментира вътрешният министър.

Вицепремиерът предлага и се ангажира в хода на подготовката за питането, да поиска от всички министерства подробна справка кои членове от политически кабинети са били членове на бордове и на кои държавни дружества, както и какви бонуси са получавали в рамките на заемането на поста. Дянков е категоричен, че това е публична информация и я има в Сметната палата.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ