ЕБВР понижи рязко прогнозата за икономически ръст на България

ЕБВР понижи рязко прогнозата за икономически ръст на България

ЕБВР понижи рязко прогнозата за икономически ръст на България

Брутният вътрешен продукт на България ще нарасне с 1,2% през 2012 г. Това прогнозира Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Новата прогноза е доста по-негативна в сравнение с тази през октомври, когато очакванията бяха за икономически ръст от 2,3%.

„Икономическото възстановяване в България ще продължи и през 2012 г., но не с очаквания по-рано силен растеж, най-вече заради вероятното понижаване в търсенето на българския износ и влиянието на продължаващата криза в Гърция”, посочва банката в доклада си.

Институцията заявява също, че се надява правителството да продължи да въвежда мерки за намаляване на бюджетния дефицит. Основната опасност за страната ни идва от тесните връзки с Гърция, които могат да доведат до негативни ефекти в областта на търговията, инвестициите и финансовия сектор, прогнозира ЕБВР.

България е единствената сред страните в Централна Европа, балтийските и балкански държави, която не отчита нетно трансгранично изтичане на капитал, свързано с банковия сектор, посочват от ЕБВР. Страната обаче е сред държавите, в които кредитирането е най-слабо, като в тази група са още Хърватия, Естония, Унгария, Словения и Македония, предупреждава в доклада си институцията.

Като цяло прогнозите на ЕБВР за Източна Европа са влошени, а основната причина за това е засилващата се дългова криза в еврозоната, която ще представлява „значителен риск" за банковия сектор в региона, предаде „Блумбърг”.

Икономиките от Централна и Източна Европа, които поддържат тесни търговски и финансови връзки с еврозоната, ще се забавят още по-силно от очакваното тази година заради задълбочаващата се фискална и банкова криза във валутния съюз.

Предвид бавния и неравномерен напредък в овладяването на сегашните сътресения институцията очаква икономиката на еврозоната да се свие с 0,5% през 2012 г. спрямо предишната прогноза за стагнация.

Поради тази причина сега ЕБВР очаква общият брутен вътрешен продукт (БВП) на страните от Централна и Източна Европа да е 1,4 на сто, а не както бе предвидено по-рано 1,7%.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ