Една трета от жителите на планетата вече имат достъп до интернет

Една трета от жителите на планетата вече имат достъп до интернет

Една трета от жителите на планетата вече имат достъп до интернет

Броят на потребителите на интернет в глобален план през 2010 г. ще достигне 2 млрд. души, съобщи „Ройтерс“. По данни на Международния телекомуникационен съюз (МТС) броят на хората, които използват мрежата, все повече наближава една трета от световното население от 6.9 млрд.

226 млн. нови потребители на мрежата са регистрирани само тази година. През последните 5 г. хората, които се възползват от глобалния информационен и комуникационен източник, се удвоиха. 162 млн. от тях са от развиващите се страни с по-високи нива на икономически растеж.

Достъпът на развиващите се страни до интернет като жизненонеобходимо средство за икономически растеж обаче е недостатъчен, твърди ООН. Там мобилните телефони все още са много по-значимо средство за комуникация.

Към края на 2010 г. около 71% от населението на силните икономики и 21% от догонващите ги държави, ще бъде онлайн.

65 на сто от европейците имат интернет, в сравнение с 55% от американците. Едва 9.5% от африканците използват мрежата. Освен това 21.9% от народите в Азиатско-тихоокеанския регион имат достъп до глобалната мрежа.

„Широколентовият интернет е следващата наистина преобразуваща технология.“, заяви по повод публикуваните данни главният секретар на МТС, Хамадун Туре. „Той може да създаде работни места, да стимулира растеж и продуктивност и да подсили дълготрайната икономическа конкуренция“, смята още той.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ