Жертва ли сте на невидимо повишение?

Жертва ли сте на невидимо повишение?

Жертва ли сте на невидимо повишение?

Животът е пълен с примери, в които служители, справящи се отлично със задълженията си на дадена позиция биват повишени в длъжност, за която не са  достатъчно квалифицирани.

Това, което повечето хора не осъзнават е, че тези ситуации се случват не само чрез официални решения на ръководството, но и в процеса на бързото развитие, сливания или реорганизации вътре в компанията. Наричам този феномен „невидимото повишение” – когато постът и длъжностната характеристика не се променят, но отговорностите се увеличават значително.

Ето един конкретен пример: В резултат на серия от придобивания и реорганизации, финансовият директор на подразделение за потребителски продукти по същество бе направен финансов директор на цялата компания за няколко месеца. Изведнъж той отговаряше не само за финансовия доклад в края на отчетния период, но и за новото финансово планиране на цялото подразделение, за новата финансова система и срещи с финансови анализатори.

Неговата длъжност не се е променила (нито заплатата му), но размерът на задълженията му се е увеличил чувствително. В резултат, този финансов директор се бори да отговори на очакванията на хората вътре в организацията и на шефа си, и в крайна сметка бива сменен.

Интересното в този случай – и при повечето невидими повишения – е, че ако компанията бе наела човек за тази важна финансова позиция, настоящият герой на тази случка не би бил сред кандидати за поста. Но тъй като позицията е изникнала някак си невидимо, компанията не е осъзнала промяната.

Като се има предвид нарастващия брой и потенциалните негативни последствия на невидимите повишения, много е важно периодично да се прави преглед на длъжностните характеристики и реалната работа, за да се установят навреме незабелязани промерни. Задайте си следните въпроси:

- До каква степен работата ми се е увеличила в последните шест месеца?

- Колко различна е настоящата ми роля от длъжностната характеристика, при започването на работата?

- Какви нови умения са ми необходими за да си върша успешно работата днес, които не са били необходими преди?

- Ако идвах на тази работа отвън, какво различно бих направил?

Ако тези въпроси разкрият значителни промени във вашата роля, не чакайте шефът ви да осъзнае, че невидимо сте били повишени. Проверете длъжностната си характеристика или просто избройте какво ново включват задълженията ви. Проведете откровен разговор с прекия си началник относно това какво ще ви струва да се справите с новите си задължения, как ще развиете необходимите умения и с какво той може да ви помогне.

Направете недидимото си повишение видимо за вас и за шефа ви. Така ще получите признанието, което заслужавате и подкрепата, която ви е нужна.

Рон Ашкенас е управляващ партньор в „Робърт Х. Шафър & Асошиейтс”, консултантска фирма в град Стамфорд, щата Кънектикът. Последната му книга е озаглавена „Просто ефективен”.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ