За месец фискалният резерв на БНБ е намалял с 1 млрд. лева

За месец фискалният резерв на БНБ е намалял с 1 млрд. лева

За месец фискалният резерв на БНБ е намалял с 1 млрд. лева

Към 5 март 2010 г. фискалният резерв в БНБ е 5,61 млрд. лв., което е с точно 1 млрд. лв. по-малко от 6 февруари 2010 г., показват седмичните отчети на БНБ, цитирани от investor.bg

За първите 5 дни на март намалението е с 341 млн. лв., но до 14 март е срокът за плащането на ДДС и акцизи за февруари, а до края на март 2010 г. за плащане на корпоративния данък за 2009 г., така че може да има известно възстановяване на фискалния резерв в БНБ.

От началото на 2010 г. фискалният резерв в БНБ намалява с 1,65 млрд. лв., от които през януари намалението е с 153 млн. лв., а през февруари с 1,05 млрд. лв.

Възстановяване на фискалния резерв може да дойде и от получаване на средства от Европейския съюз, тъй като практиката при евросубсидиите на площ например е държавата да плати и през април да получи средствата си от ЕС.

Съфинансирането по европейските програми формира 195 млн. лв. от дефицита от общо 499 млн. лв. през януари 2009 г.

Правителството е обявило желание да вземе кредити за по 1 млрд. евро. от Европейската инвестиционна банка и Световната банка, с които да се плати националното съфинансиране по европроектите.

Остават обаче отворени въпросите каква част от дефицита е формиран от плащания по договори към бизнеса, които бяха просрочени с около 800 млн. лв., както и каква част са издръжката на администрацията, която почти не беше съкратена (особено в МВР) и трансферите към социалната сфера (пенсии и здравеопазване), пише "Инвестор.бг".

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ