Инвеститори: Китайската икономика ще се срути

Инвеститори: Китайската икономика ще се срути

Инвеститори: Китайската икономика ще се срути

Рано или късно бурният икономически растеж на Китай ще спре, предричат световни инвеститори, цитирани от „Блумбърг”. 45% от тях даже очакват втората икономика в света да изпадне във финансова криза още през следващите 5 години.

Проучването, проведено сред 1000 анализатори и инвеститори показва, че едва 7% от анкетираните са на мнение, че Китай ще избегне финансови катаклизми.

Голяма част от запитаните – 53% смятат, че китайската икономика е "балон", който във всеки един момент може да гръмне, докато 42% не подкрепят това твърдение. 48% от анкетираните са категорични, че през следващите 2 години ще има значително забавяне на икономиката на страната.

Всички анализатори и инвеститори обаче са единодушни, че ако Китай изпадне във финансова криза ще повлече след себе си редица други страни. През изминалата година китайският внос и износ е бил в размер на 3 трл. долара, което показва колко зависим е станал света от Китай.

Най-сериозни са притесненията на инвеститорите от съседните азиатски държави, като 60% от тях сравняват китайската икономика с балон.

На въпроса, кое според инвеститорите ще е най-лошото място за инвестиции през следващата година, 20% от тях посочват Китай, докато два месеца по-рано процентът бе 11.

През 2010 г. Китай постигна чутовен ръст на икономиката си от 10,3%, което изненада даже и анализаторите на Световната банка, предрекли нарастване до 10%.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ