Инвеститорското доверие се завръща

Инвеститорското доверие се завръща

Инвеститорското доверие се завръща

Инвеститорското доверие към акциите от Ню Йорк до Токио и Париж се възвръща след появата на все по-ясни знаци, че кризата в Гърция няма да обърне глобалната икономика, съобщи Bloomberg.

Доверието през този месец се е подобрило на 8 от 10-те водещи пазара, следени от Bloomberg. Според щатския индекс Standard & Poor's 500 доверието се е повишило с 34% до 47.8 пункта, третото най-голямо повишение от началото на изследването през ноември 2007 година. Това сочи анкета, направена през периода 1-5 март, сред 1401 участника. По време на проучването индексът MSCI World Index нарасна с 3.3% за седмицата, което и най-големият му седмичен ръст за последните пет месеца.

Финансовите пазари се възстановиха от най-голямото си понижение от година, регистрирано през периода 19 януари - 8 февруари. Това бе резултат на официални доклади, които отчитаха по-малко от очакваните съкращения и по-високо потребителско потребление в САЩ. Европейските лидери потвърдиха, че ще има допълнителни помощи за Гърция, след като страната демонстрира, че е твърдо решена да намали бюджетния си дефицит.

Съществуват достатъчно положителни фактори, за да станем свидетели на нови максимуми от пазарите, коментираха експерти от САЩ.

Индексът MSCI World Index се повиши със 7.5% вчера, след като достигна петмесечно дъно преди месец. Измерване на акциите в 23 развити държави отстъпи с 9.2% за три седмици след спекулации на инвеститори, че Гърция, Испания и Португалия няма да се справят с бюджетните си дефицити. Същевременно президентът на САЩ Барак Обама предложи ограничено поемане на рискове от страна на банките.

Положителните данни за щатската заетост, оповестени на 5 март, също съдействаха за повишението на доверието. Резултатът за загуба на работни места се оказа наполовина на средните очаквания на специалистите. Друг положителен показател бе ръстът на потребителските разходи.

Доверието във френския пазар се повиши с 18% до 62.5 пункта. Това е и вторият по големина ръст след този на САЩ. Индексът САС 40 се покачи със 7.4% към вчерашна дата спрямо нивото му от 25 февруари, когато Германия обяви, че може да купи бондове от Гърция.

Индексът на доверието в Швейцария се вдигна с 8% до 54.26 пункта. Испания добави 3.9% до 36.72 пункта. Резултатите в Италия показаха ръст от 5% до 58.33 пункта.

Индексът за доверието Япония се покачи със 7.7% до 54.25 пункта.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ