Какво казва бюрото ви за вас

Какво казва бюрото ви за вас

Какво казва бюрото ви за вас

Погледнете работното си място. Покрито ли е с много натрупани, непрочетени документи? Има ли снимки в рамка на ваши близки? Сложили ли сте си играчки или забавни джунджурии - за късмет или за да ви помагат да мислите по- творчески?

Начинът, по който организирате (или не организирате) вещите на бюрото си говори изненадващо много за вас. В офиса подреждаме отреденото ни пространство така, че комуникираме гледната си точка, нагласите си към света, целите и ценностите си.

В случай, че сте мениджър, видът на бюрата на служителите ви може да ви помогне да ги разберете по-добре и да ги мотивирате по-ефективно. „Хората искат да стане известно на другите как се чувстват“, коментира психологът и професор в Университета на Тексас в Остин Сам Гослинг. „Човек е по-здрав, по-щастлив и по-продуктивен, когато останалите около него в работата го виждат такъв, какъвто е и за какъвто се смята“, добавя експертът.

Така например, организираното бюро означава, че сте човек, на когото може да се разчита и личност със своевременни реакции. Хората с подредени бюра се очертават като по-съзнателни и точни към изпълнението на задачи. Способни са умело да планират работата си. Вършат указаното в срок. „Когато отида някъде за първи път се оглеждам за календар на бюрото“, казва Гослинг и обяснява, че използваният, сложен на правилния месец настолен календар за бюро е знак, че на мястото седи човек, който съвестно си върши работата.

В същото време, да имаш разхвърляно бюро не е нещо лошо. Творческите персони често работят така. Затова хората на криейтива се случва да бъдат прибързано съдени с мотива, че отхвърлят много идеи и реално нямат продуктивност.

Когато посетител попадне в много разхвърлян офис, най-честата му вътрешна реакция е на очакване, че там работят хора, които не се съгласяват лесно. Трудни хора. Това е стереотип, който също не е задължително верен.

В случай, че на бюрото ви пък има необичайни предмети, вие сте креативна личност и сте отворени към новите преживявания. Обичате непознатите  усещания. Обичате живота. Будни сте. Под "необичайни" се имат предвид предимно малки, оригинални предмети на изкуството, поставени до монитора. Или нетрадиционно организирани работни пространства. „Ако влезете някъде и незабавно си помислите „Уау, не съм виждал такова нещо преди!“, вероятно там работят много отворени хора“, казва още Гослинг.

Иновативните компании като рекламните агенции и технологичните фирми, които стартират, привличат креативни хора и окуражават служителите си да показват типа на характера си чрез разчупена организация на личното офис пространство. Такъв пример е американската компания Etsy. Тя дава 100 долара на всеки свой кадър, за да декорира бюрото си. Така, в нейните офиси може да бъде видян широк набор от странни предмети, които не са свързани с бизнеса й и помежду си, като цял набор от роботи, плюшен октопод, стари пишещи машини и произведения на изкуството.

Закачените плакати или пък картички с вдъхновяващи лозунки означават... че сте невротични. Хората, които имат афинитет към такъв тип декорация на работното място, обикновено са малко по-нервни, смята Гослинг. Но ако сте от тях, не се тревожете. Невротичните хора често са високо успешни на работното място. Нещата, с които се обграждат като фрази, показват ценностите им и желанието им другите да ги разберат. Смята се, че вдъхновяващите лозунги са психологическа форма на личен опит да се задържат хората наоколо заедно емоционално.

И накрая, отвореното пространство показва, че сте екстровертни. Хората, които работят на отворена врата, имат особено удобни столове около бюрото си и купа с бонбони върху него, обикновено са много социални. Като създават гостоприемно пространство около себе си, те отправят послание към другите, че са достижими. Затова и често са обградени от много повече хора.

От списание Entrepreneur

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ