Кризата в Еврозоната водеща тема на форума в Давос

Кризата в Еврозоната водеща тема на форума в Давос

Кризата в Еврозоната водеща тема на форума в Давос

Кризата в Еврозоната и глобалното й въздействие ще са основните теми на Световния икономически форум в Давос, който започва днес. Канцлерът на Германия Ангела Меркел ще открие ежегодната среща на около 2600 топ бизнес лидери и политици в швейцарския планински курорт.

Водеща тема в редица дебати се очаква да бъде бъдещето на капитализма. Също така в дневния ред са теми като възхода на Китай, финансовата регулация и протестите на икономическа основа по цял свят, предава BBC. На 42-то поред издание на форума се очаква да присъстват близо 40 правителствени и държавни глави, 19 от световните 20, най-влиятелни централни банкери, многобройни представители на правителства и шефове на някои от най-големите компании в света. Те ще се срещнат с десетки политически активисти и профсъюзни лидери, млади предприемачи, както и водещи академици.

Началото на форума, обаче, не вещае нищо добро с проучване, което показва, че масово фирмите и правителствата са загубили доверието на обществото. МВФ от своя страна предупреди, че глобалната икономика е в "опасна зона" за пореден път.

Въпреки това, има индикации, че настроението в Давос може да се обърне, тъй като много шефове на компании през последните няколко седмици изразиха оптимизъм за бъдещето на световната икономика.

Целта на Давос преди всичко е да събере бизнес лидерите заедно, за да обменят идеи. Дебели пакети с визитни картички и смартфони са най-честата гледка в ръцете на лидерите на срещата. Преди пет или шест години в разгара на финансовия бум Давос за кратко се беше превърнал във фарс за знаменитости, коментират анализатори. Вниманието към бизнес представителите и икономистите беше изместено към гостуващи звезди като Анджелина Джоли, Майкъл Дъглас, Клаудия Шифър, Ричард Гиър и Шарън Стоун.

Тези дни са отдавна отминали и Давос се върна към по-трезвената си идентичност, пише BBC. Западните икономики може да се справят зле, но повечето компании  след три годишен период на намаляване на разходите заради кризата, отново са силно печеливши, добавят експертите.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ