Лек спад на оптимизма в икономиката

Лек спад на оптимизма в икономиката

Лек спад на оптимизма в икономиката

Минимален  спад  на  нивото  на  оптимизма  в  икономиката  отчете  европейската статистическа служба (Евростат) в България в началото на третото тримесечие, става ясно от редовния икономически анализ на UniCredit Bulbank.

Общият индикатор, измерващ нагласите в икономиката, спада до 103.9 пункта спрямо 104.4, на които се задържа през месеците май и юни, но остава на едно от най- високите равнища от началото на финансовата и икономическа криза в страната през 2008 г.

Негативната динамика през юли е отражение на повсеместни понижения в данните за отделните сектори на икономиката, като единствено оценката в сектор Услуги постигна положителен резултат на месечна база. Въпреки отрицателните резултати по цялата скала, юлските данни са закономерна корекция след поредицата от силни стойности, която започна още в края на 2014 г., посочват анализаторите на UniCredit Bulbank.

По-голямо е понижението единствено в сектор  Строителство,  добавят те, но  отбелязват, че то идва след поредица от шест последователни месеца на повишения като индикаторът продължава да се задържа на нива, близки до най- високите, отчетени след началото на кризата.

Общата тенденция на отстъпване от върховите стойности се пренася и върху по-детайлната  разбивка  по  сектори,  където  данните  потвърждават  минимално влошаване на перспективите пред търсенето, като общата тенденция продължава да е устойчиво положителна.

Възстановяването на пазара на труда, изглежда, ще продължи и през третото тримесечие, като очакванията на анализаторите са броят на заетите в икономиката да продължи да расте с темпове, близки до вече отчетените 2% на годишна база в изминалите шест месеца.

Нагласите за динамиката на инфлацията също  са се нормализирали след рязкото влошаване  през юни, когато еднократни фактори  изстреляха  нагоре  прогнозите  на  домакинствата. "С  успокояването на публичния дебат за промяната на цените на електроенергията и постигането на консенсус, който да ограничава увеличението до 2% и отлагайки влизането в сила на решението с месец нагласите в обществото също изглежда са се нормализирали до устойчиви равнища.", се посочва в анализа.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ