МВФ: Китай надмина САЩ и стана най-голямата икономика

МВФ: Китай надмина САЩ и стана най-голямата икономика

МВФ: Китай надмина САЩ и стана най-голямата икономика

Азиатският колос Китай надмина Съединените щати и стана най-голямата икономика в света според Международния валутен фонд (МВФ). Това съобщава Business Insider.

Крис Гайлс от МВФ обяви промяната пред британския финансов ежедневник „Файненшъл Таймс“. Тя е очаквана от мнозина, които имат доверие в преценката на фонда, след като през април 2014 г. негови представители посочиха, че това навярно скоро ще се случи.

Вижте още: Китай ще изпревари САЩ като световен икономически лидер

Методът на оценка на най-големите икономики на МВФ е съобразен и с покупателната способност. Той е основан на логиката, че цените не са едни и същи във всяка държава. Една риза, да речем, струва по-малко в Шанхай, отколкото в Сан Франциско, така че според експертите на фонда не е разумно да сравняваме големината на икономиките без да вземаме това предвид. Въпреки че един средностатистически китаец печели много по-малко пари от типичния американец, ако превърнем заплатата му от юани в долари, трябва да се зачита в преценката и покупателната сила на човека, следователно на държавата, в която той живее, смятат от МВФ.

Ето защо организацията измерва както БВП по отношение на пазарните размени, така и покупателната способност в страните. По отношение на второто, Китай току-що надмина Щатите и, следователно, стана най-голямата икономика в света по паритета на покупателната способност.

В края на 2014 г. Китай ще държи 16,48% от покупателната способност на света спрямо БВП (или 17,632 трилиона долара), а САЩ ще имат 16,28% от нея (или 17,416 трилиона долара). 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ