Оптимизъм, но какъв?

Оптимизъм, но какъв?

Оптимизъм, но какъв?

Има твърде много книги по самоусъвършенстване, в които ще откриете простичкото послание: „Вярваме, че успехът ще дойде лесно при вас!“. Това е така, но донякъде. Защото съществува и друга гледна точка, според която визуализирането на успеха не само, че е безполезно, но може да бъде и катастрофално. 

Но как, ще попитате ви? Оптимизмът не е ли нещо полезно? Да, така е. Оптимизмът и увереността са от съществено значение за постигането и поддържането на мотивацията, когато трябва да осъществите целите си. Бандура, един от основоположниците на научната психология, откри още преди десетилетия, че може би най-добрата предпоставка за успех на дадено лице е дали то вярва, че ще успее. Хиляди и хиляди експерименти по-късно, е доказано, че това е погрешно.

Защо? Защото се пропуска един важен нюанс: за да се развиваш успешно, трябва да осъзнаеш, че има съществена разлика между "вярвам, че ще успея и вярвам, че ще успея лесно". Казано по друг начин, това е разликата между това да бъдеш реалистичен оптимист и нереалистичен оптимист. Реалистичните оптимисти от вида Бандура вярват, че ще успеят, но също така са наясно, че трябва сами да създадат необходимите условия за постигането му - влагане на усилия, внимателно планиране, устойчивост, както и избора на стратегии. Те признават необходимостта на сериозен план за справяне с пречките. Това само увеличава тяхната вяра в способността им да постигнат нещо.

Нереалистичнитке оптимисти, от друга страна, вярват, че успехът ще дойде при тях, защото вселената ще ги възнагради за всички положителни мисли, или че по някакъв начин те ще бъдат трансформирани за една нощ в абсолютни късметлии, за които пречките престават да съществуват.

Една от най-ярките илюстрации за опасностите от нереалистичния оптимизъм идва от изследване на загубата на тегло. Психологът Габриел Йотинген помолил група жени със затлъстяване, които са включени в програма за отслабване да посочат каква е вероятността да постигнат целите си. Естествено, жените, убедени, че ще успеят да загубят над 2о кг от теглото си, се оказали повече от съмняващите се.

Но Йотенген също така помолила жените да й отговорят какъв смятат, че ще бъде пътят им до успеха – дали ще им е трудно да издържат на изкушението, дали ще устоят на поничка или шоколад. Резултатите били поразителни. Жените, които вярвали, че ще успеят, свалили по 10 кг по-малко от тези, които се съмнявали.

Нагласата, че пътят към успеха ще е труден, води до по-голям успех, защото тя ви принуждава да предприемете действия. Фокусирането само върху това, което ние искаме с изключение на всичко останало е наивно и безотговорно. Развивайте реалистичен оптимизъм чрез комбиниране на положително отношение с честна оценка на предизвикателствата, които ви очакват. Не визуализирайте успеха - визуализирайте стъпките, които ще предприемете. Тогава наистина той ще се случи.

Хейди Халвърсън за Harvard Business Review

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ