нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Ново начало за пазара на имоти в столицата

„2014 г. беше година на завръщането на купувачите, а 2015 г. от своя страна донесе отчетлив подем на имотния пазар в София. Не само, че купувачите се завърнаха още по-трайно и активно, но се завърна доверието към имотния пазар и към имотите като инвестиционен актив. Завърнаха се инвеститорите, заговорихме за доходности, нарасна интересът към покупка на имоти ново строителство. Така 2015 г. постави едно ново начало за имотния пазар в София”. Това коментира Полина Стойкова, изпълнителен директор на BULGARIAN PROPERTIES. 

„Изключително висок интерес отчетохме към имоти ново строителство, като купувачите вече са много по-уверени в закупуване на жилища и „на зелено“. Често ставаме свидетели на висок процент реализация на площите в жилищни проекти дори преди започване на самото строителство“, допълва Стойкова. 

Средни цени

По данни на компанията BULGARIAN PROPERTIES през 4-тото тримесечие на 2015 г. средната цена на продадените апартаменти в София за първи път от 2011 г. насам е преминала границата от 800 евро/кв.м. 

Жилищата в София през последните месеци на годината са се продавали средно за 815 евро/кв.м. при 794 евро/кв.м. за 3-тото тримесечие и 764 евро/кв.м. за 4-тото тримесечие на 2014 година. Съответно, нарастването на цените на имотите в София през последното тримесечие е в размер на 6% на годишна база и 2.6% спрямо предходното тримесечие. 

Данните сочат още, че средната обща цена на закупените апартаменти в София за периода октомври - декември е 75 280 евро. 

2015 г. е приключила със средна цена на продадените жилища в София от 790 евро/кв.м. при 745 евро/кв.м. за 2014 г. и ръст на цените в размер на 6%. Средна обща покупна цена на жилищата в столицата през 2015 г. е била 70 200 евро. 

От данните още се вижда, че и офертните цени, и цените на база реално сключени сделки все повече се сближават, като разминаването вече е под 100 евро на кв.м. - най-малката разлика от години насам. През 2015 г. жилищата в София са се оферирали средно на 880 евро на кв.м. - с 2% по-скъпо, отколкото през 2014 г. 

Обеми продажби

През последното тримесечие на 2015 г. изчисленията на фирмата за недвижими имоти по показатели на Агенцията по вписванията сочат, че продажбите в столицата са се повишили с 8% на годишна база. Вписани са 7541 продажби, при 6975 за същия период на 2014 г.

Като цяло за 2015 г. е имало за компанията най-голямото нарастване на продажбите в София за последните няколко години. Вписани са 24 379 продажби при 20 863 през 2014 г., което е нарастване с близо 17%. 

Параметри на закупените жилища

През изминалата година се е очертало търсенето на по-големи жилища. Много от купувачите са търсели тристайни апартаменти, но сделки най-често са се сключвали с по-малки жилища. 50% от всички закупени жилища в София през 2015 г. са били двустайни апартаменти, а 3-стайните са били около 35%. Голям интерес предизвикват и ателиетата, които стават все по-популярни за инвестиция с цел отдаване под наем. Те съставляват около 8% от продажбите в столицата през изминалата година. 

Най-предпочитаната конструкция си остава тухлената, като повече от половината продажби са в такива сгради, а останалите - в панелни и ЕПК сгради. Най-предпочитаните етажи са 3-ти до 5-ти. 

Търсене по квартали

Южните квартали продължават да бъдат най-предпочитани за покупка, a средната цена на закупените жилища в тези райони през изминалата година е била около 830 евро/кв.м. 

Друга популярна сред купувачите зона е районът на Хладилника и Кръстова вада – по протежение на бул. „Черни връх“, около мол Paradise и нагоре към околовръстния път. Този район става все по-привлекателен за купувачите заради наличието на удобства, търговски обекти, изграждането на метрото, подобряващата се инфраструктура и близостта до Витоша. 

Кварталите Студентски град и Витоша също са сред харесваните от купувачите, а наличието на ново строителство и добри цени на имотите (средно около 730 евро/кв.м.) ги нареди на челни позиции по закупени жилища през 2015 г.

Лозенец и центърът продължават да са едни от най-търсените квартали и именно в тях имотите са се продавали най-скъпо през миналата година – на цени средно от около 1100 – 1200 евро/кв.м. 

Различните части на Младост също са сред най-търсените. Най-евтино са се продавали жилищата в квартали като Дружба, Левски, Сухата река – средно около 580 евро/кв.м.

Престой на имотите на пазара

Данните на BULGARIAN PROPERTIES сочат още, че и през последното тримесечие на 2015 г. имотите в София са се продавали средно за 50 дни, какъвто беше средният престой на пазара и през предходното тримесечие. Това показва, че за цялото второ полугодие на изминалата година има значително ускоряване на срока на реализация на имотите, което значи, че имотите са по-ликвидни, а купувачите все по-бързо взимат решение за покупка. 

Ето и как се изменя средният срок за реализацията на имот в София през изминалите години.

  • 2015 г. – 63 дни – около 2 месеца
  • 2014 г. – 104 дни – около 3,5 месеца
  • 2013 г. – 97 дни – малко над 3 месеца
  • 2012 г. – 121 дни – около 4 месеца

Срокът за продажба на имот в София през изминалата година се е скъсил с около месец и купувач вече се намира средно за 2 месеца. Трябва да се има предвид обаче, че за постигане на продажба в такъв срок от решаващо значение е цената на имота, която трябва да бъде пазарно определена. 

Прогноза за 2016 г.

Очакванията са подемът в жилищния пазар в София да продължи и през 2016 г., с допълнително увеличение на обема продажби и нарастване на цените в София с около 7%.

Новото строителство ще бъде хит през тази година, тъй като новите проекти отговарят в по-голяма степен на нуждите на купувачите, по-модерни и по-добре проектирани са, с по-качествени материали и на добри цени. 

Строителните предприемачи навлязоха мащабно на пазара с нови проекти през 2015 г. и тази тенденция се усеща под формата на по-голямо предлагане. Именно новите проекти са факторът, който балансира пазара в София и спомага търсенето да намери съответното предлагане на качествени имоти при цени, които купувачите са готови да платят.

още от Бизнес