нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

САЩ с валутни санкции срещу Иран

Съединените щати налагат нови икономически санкции на Иран, този път насочени срещу валутата на страната. Америка засилва натиска върху Техеран в пореден опит да накара арабската държава да прекрати ядрената си програма.

Новите мерки включват наказания за всеки, който посредничи на големи транзакции от ирански риал или притежава значителна сума в тази валута извън Иран.

Американски официални лица заявиха, че решението цели да накара повече финансови институции да се откажат от риала, да го отслабят и направят по-уязвим като валута на международните пазари. Това е първият случай, в който САЩ директно атакува валутата на арабската държава. Освен това е девета поредна акция за санкциониране на Иран от администрацията на президента Барак Обама.

Последните икономически мерки, наложени от Америка на Иран, бяха насочени към иранския автомобилен сектор - втората най-голяма иранска индустрия.

Крайната цел е риалът да бъде направен безполезна валута извън Иран. САЩ работят активно в тази насока. Цената на риала падна значително спрямо американския долар в последните две години.

още от Бизнес