САЩ ще заменят до 17% от внасяния петрол със собствено производство

САЩ ще заменят до 17% от внасяния петрол със собствено производство

САЩ ще заменят до 17% от внасяния петрол със собствено производство

САЩ ще могат да заменят до 17% от потребностите на транспортната си система от внос на петрол със собствени ресурси, след като увеличат обема на сондирането по шелфа на страната, каза президентът Барак Обама.

В изказване в университет в Маями Обама отново потвърди намеренията на властите да намалят зависимостта си от вносен петрол чрез повишаване на вътрешния доби. Той заяви, че пред Щатите „няма друг път”, предаде РИА „Новости” .

Държавният глава отбеляза, че Съединените щати са готовят да участват в международни консорциуми за добив на петрол, напомняйки за наскоро сключеното споразумение с Мексико за разработване на находище в Мексиканския залив със залежи от 172 млн. барела.

„Не ни остава нищо друго, освен сондиране. Първа стъпка (за преодоляване зависимостта от вноса на енергоносители) е сондиране, втора стъпка –сондиране и трета стъпка пак сондиране. Вече сте чували от мен това през 2007 г. в кандидат-президентската ми кампания, чувате го всяка година. Вярвате или не, но ще можем да заменим до 17% от целия обем на внасяния петрол, ползван от транспортната ни система, с добити в Америка нефтопродукти. Това означава повече сигурност и по-ниски цени. Това значи повече работни места”, каза Обама пред студенти и експерти.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ