Сградата на СИБанк на ул. "Славянска" в София остава за Цветелина Бориславова

Сградата на СИБанк на ул. Славянска в София остава за Цветелина Бориславова

Сградата на СИБанк на ул. "Славянска" в София остава за Цветелина Бориславова

Красивата стара сграда на ул. "Славянска" в София, където досега се намираше централата СИБанк, остава собственост на Цветелина Бориславова. Миналата седмица Бориславова продаде последните си акции в банката на мажоритарния собственик - белгийската група КВС, и напуска поста председател на надзорния съвет. Сградата обаче е собственост на фонда SCIF. "Оставам да работя тук. В сградата остава и галерията към фондацията ми Credo Bonum, която ще разшири програмата си. Ще развиваме много повече дейности, които ще бъда готова да обявя след Нова година", казва Бориславова в интервю за в. "Труд".

Запитана с какво ще се занимава, тя посочва четири основни направление на фонда: зелена енергия и свързаното с това земеделие - отглеждане на култури, които са суровина за зелените енергии, туризъм и инвестиционно банкиране.

Бориславова, която 20 години живееше с премиера Бойко Борисов, критикува намерението на правителството да строи АЕЦ "Белене". Прави впечатление, че в интервюто тя говори в минало време за отношенията с премиера.

В още няколко от отговорите й има индиректни упреци към правителствената политика. "България изживява своята икономическа и финансова криза с леко забавяне, както предричаха много икономисти, включително и аз така съм мислила. В такъв момент много важно е каква политика ще води правителството, защото то е в центъра на менажирането на държавата. Тотрябва да дава разумни и дългосрочни устойчиви решения. От опита си като бизнесмен знам, че е пагубно да се взема един курс и след това в кратък период да се обръща посоката на движение, дори и да е взето не съвсем правилното решение. Много опасни са хаотичните действия, разнопосочните сигнали. Те са опасни не само за външните инвеститори, от които нашата икономика е силно зависима, защото е отворена. Опасни са и вътре за бизнеса, защото се губи сигурността, губи се стабилността. А в условията на криза е много важно хората да усетят стабилност в менажирането. Казвам това със загриженост за страната. Трябва да имаме дългосрочна визия, да имаме устойчивост на решенията, трябва да се дава свобода на бизнеса", казва Бориславова.

Запитата как намира резките изказвания на премиера за всеки, който го критикува, тя отговаря: "По принцип не съм привърженик на резките изказвания. Както един бизнесмен или банкер трябва да бъде премерен в приказките си по всеки повод, стократно повече това важи за един премиер. Всички са вторачени във всяка дума, която казват нашите ръководители на държавата. Затова е и много важно човек да премисля, преди да говори. Нали мъдрите казват: “Три пъти мери, един път режи.” Преди няколко дни прочетох нещо, което много ми хареса, и искам да ви го цитирам. Това са думи на Петър Дънов: “Велика божествена наука е да знае човек кога и какво да говори, как и какво да слуша.”

Цялото интервю на "Труд" Влагам си парите в софийската Света гора

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ