Турски петролен магнат инвестира в Банско

Турски петролен магнат инвестира в Банско

Турски петролен магнат инвестира в Банско

Турският бизнес холдинг „Йозтюрк груп”, известен като съсобственик на бензиностанции „Опет” откри изцяло обновения си хотел „Кристал Апартмънтс” в зимния ни курорт Банско. Чрез дъщерната си компания за строителни инвестиции „Регнум” „Йозтюрк груп” е направил инвестиции на стойност 30 млн. евро в България, което го нарежда на второ място по обем на турските инвестиции у нас след „Шишеджам”.

„Вдъхновен съм да видя, че първият проект на „Регнум” в България се развива така успешно и ни дава повод да инвестираме както в анско, така и в България“, каза Уфук Йозтюрк собственик на „Йозтюрк груп“. „България е много атрактивна за турския бизнес, най-вече заради близостта между двете страни и заради членството ви в Европейския съюз, което откри нови възможности за нас. Още когато влязохме на българския пазар през 2002 г. с бензиностанции „Опет” установихме колко гъвкав и подходящ за нашите инвестиции е той”, допълни Уфук Йозтюрк, според когото българо-турските икономически отношения се развиват много динамично.

„Българските курорти са много привлекателна дестинация за турските туристи, но основният проблем са визите за България, които се издават по-трудно отколкото тези за „Шенген” и са много нерентабилни. А разстоянието от Истанбул до Банско е 5-6 часа - колкото е и до турските курорти. Банско има потенциял да привлече и много богати туристи, но са нужни инфраструктурни подобрения”, изтъкна Бурхан Немутлу, изпълнителен директор на „Регнум”.

Освен в Банско, „Регнум” има завършени проекти в Истанбул, Анталия, Бодрум, Анкара и Лондон. „Усилията на общината и правителството са насочени към поощряване на инвеститорския интерес в Банско”, заяви на официалното откриване на „Кристал Апартмънтс” кметът на Банско Александър Краваров. „Всъщност това е хотелът, който спаси Банско от наводненията през май тази година, тъй като той пое първата вълна от тях”, добави Краваров.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ