Русия и Австрия подписаха последното споразумение, нужно за "Южен поток"

Русия и Австрия подписаха последното споразумение, нужно за Южен поток

Русия и Австрия подписаха последното споразумение, нужно за "Южен поток"

Русия и Австрия сключиха споразумение за сътрудничество по проекта за газопровод „Южен поток”. Това е последният документ, необходим за старта на единия от двата стратегически енергийни проекта (заедно със „Северен поток”) за доставки на руски газ в Европа. По-рано за реализацията на наземната част от тръбопровода Русия подписа междуправителствени споразумения с България, Сърбия, Унгария, Гърция, Словения и Хърватия. 

Споразумението бе подписано във Виена от руския министър на енергетиката Сергей Шматко и австрийския министър на икономиката Райнхолд Митерленер в присъствието на руския премиер Владимир Путин и австрийския канцлер Вернер Файман.

Русия е способна да обезпечи Европа с газ за следващите 100 години, заяви Путин. „Можем за 100 години напред да осигурим с газ нарастващите потребности на руската икономика и практически всички наши клиенти в Европа”, каза руският премиер и напомни, че само в един от регионите в североизточната част на Русия има запаси в обем 55 трилиона куб. метра.

Газопроводът „Южен поток” ще бъде пуснат в експлоатация през декември 2015 г., съобщи председателят на управителния съвет на „Газпром” Алексей Милер.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ