Успехите на "Уолстрийт" продължават

Успехите на Уолстрийт продължават

Успехите на "Уолстрийт" продължават

Акциите на "Уолстрийт" за пореден ден отчитат положителни резултати, като и трите водещи индекса изкачиха нови върхове за 2010 г. Водещите положителни новини бяха решенията на централните банки на САЩ и Япония да запазят без промяната основните си лихвени проценти и гласуването на закон за заетостта в САЩ.

Промишленият индекс “Дау Джоунс” отбеляза скок от 48 пункта, или 0.6%, до 10,734 пункта. Това е най-високото ниво на индекса от 1 октомври 2008 г. Широкият индекс S&P 500 се увеличи със 7 пункта, или 0.6%, до 1166 пункта, най-добрият резултат от 26 септември 2008 г. Технологичният NASDAQ добави 10 пункта, или 0.5%, до 2,389.09 пункта, което е най-големият успех от 28 август 2008 г.

След вчерашното решение на Фед да запази основния лихвен процент  непроменен, днес инвеститорите посрещнаха решението на Япония да задържи ОЛП на ниското ниво от 0.1% и да удвои наличните парични средства на банките чрез краткосрочна програма за предоставяне на заеми.

Както "Мениджър.News" съобщи, американският конгрес внесе за подпис при президента Барак Обама плана за увеличаване на трудовата заетост. Той предвижда мерки на стойност 17,6 милиарда долара в борбата срещу безработицата. Дълго коментираният план се смята за първия от серия закони, които се очаква да намалят безработицата от 9.7%.

Друга водеща причина за ръста на пазара днес според специалистите са данните за инфлацията през февруари. Индексът на производствените цени се е понижил с 0,6% през февруари, което е най-големият спад за последните седем месеца. През януари бе отчетен ръст на производствените цени от 1,4%, а анализаторите очакваха спад от 0,2%.

Основният индекс на потребителските цени, който не включва храни и горива, пък е нараснал с 0,1%, забавяйки значително повишението си от януари, което бе 0,3%. Това разсея страховете от инфлация и подейства окуражително на инвеститорите.

Европейските пазари също като американския отчетоха ръст. Немският DAX се покачи с 0.9%, френският CAC 40 добави 0.5%, а британският FTSE 100 се вдигна с 0.4%,. Азиатските пазари също се засилиха – японският Nikkei сложи 1.2% отгоре, хонгконгският Hang Seng се увеличи с 1.7%.

Доларът поскъпна спрямо еврото и йената.

Американският лек суров петрол със срок на доставка през април вдигна цената си с 1.23 долара до 82.93 долара за барел на Нюйоркската стокова борса.

И златото поскъпна с 1.70 долара и затвори при цена от 1124.20 долара за тройунция.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ