Затвори

Фабриката на "Булгартабак" спира работа от утре

Министерството на икономиката е информирано, че фабриката на „Булгартабак” в София спира работа от 1 април, съобщи министър Божидар Лукарски в студиото на „Лице в лице” по bTV.  По думите му, става въпрос за отношения между частни субекти, в които държавата не може да се меси.

Приватизационният договор на тютюневия холдинг допускал  дадена фабрика  да не работи до една година и това да не се счита за нарушение от страна на купувача, обясни Лукарски и уточни, че договорът бил подписан от Трайчо Трайков, който бе икономически министър в първото правителство на Бойко Борисов.

Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол е проверявала на два пъти „Булгартабак” през тази година – в началото й и на 23 март заедно със синдикатите, съобщи Лукарски. Проверките установили, че в рамките на 5-годишния срок за несъкращаване на персонала са наети даже повече работници от задължението по договор. По същия начин стоял въпросът и с изискванията за пласиране и изкупуване на продукция.

По повод продължаващите втори ден протести на работници в тютюневата фабрика на холдинга, Лукарски отбеляза, че според медийни публикации по-голямата част от персонала е съгласна да получи предложените обезщетения (средно по 15 хил. лева) и ще напуснe доброволно.

Кризата с бизнеса на „Булгартабак” се надигна след като в проправителствени турски медии се появиха публикации, в които Делян Пеевски бе наречен „император на нелегалните цигари”. Впоследствие, той обяви, че продава публично дяла си в „Булгартабак”, а компанията заяви, че е „жертва на клеветническа кампания, заради която се отказва от основните си пазари в Близкия Изток и ще бъде принудена да съкрати 400 души.

„Булгартабак” ще стане втората КТБ, прогнозира междувременно в ефира на в ефира на предаването „Бизнес Старт“ по Bloomberg TV Bulgaria икономистът Кольо Парамов. Според него коренът на проблема е политически, а основният въпрос, на който държавата трябва да отговори, е относно собствеността на цигарената фабрика.

Коментари
Последни
Най-четени
Вчера
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Advertorial

Йордан Узунов е директор производствена дирекция в СТЕМО. Магистър по компютърни системи и технологии от Техническия университет - Варна. Сертифициран ИT одитор от международната неправителствена организация ISACA - Асоциация за одит и контрол на информационни системи.

Милена Драгийска е главен изпълнителен директор на "Лидл България"

Цитат на деня
Виц на деня
Валутен калкулатор

Валутен курс за 16.07.2018 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 16.07.2018 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.67222
0.598007
CNY
10
2.49873
4.00203
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.21574
0.451316
RUB
100
2.68208
37.2845
USD
1
1.6688
0.599233