Шефовете по света – песимистични за икономическото бъдеще

Шефовете по света – песимистични за икономическото бъдеще

Шефовете по света – песимистични за икономическото бъдеще

Отново се наблюдава увеличаване на песимизма за икономическото бъдеще сред ръководителите на компаниите по света. Това сочи годишно проучване, направено от PricewaterhouseCoopers.

Изследването е проведено само сред висши мениджъри, отбелязва BBC. Близо половината от анкетираните смятат, че глобалната икономика ще се забави тази година. Броят на бизнес лидерите, които са „много уверени”, че техните фирми ще се разраснат, е паднал от 48 на 40%. Същевременно, повече от половината от запитаните планират да откиват работни места през 2012 г.

Увереността на изпълнителните директори видимо е намаляла, тъй като им се налага да се борят с последвалите трусове след рецесията, коментира Денис Нейли, председател на PwC International. Оптимизмът, който се е изграждал предпазливо от 2008 г., сега започва да изчезва, смята той. С все още неразрешената европейска икономическа криза не е изненада, че някои от мениджърите на компании от Западна Европа са по-песимистично настроени. Едва четвърт от тях очакват, че през тази година фирмите им ще се справят по-добре. Това е драматичен спад в сравнение с предишния дял на ръководителите с това мнение, който през 2011 г. е бил 40%.

Негативните настроения плъзнаха дори и в Азия . Броят на оптимистите сред бизнес лидерите в региона е спаднал с 10% за година и сега е 42% . В Китай, където преди седмица беше обявено, че годишният икономически растеж е 8,9%, изпълнителните директори, които очакват растеж през 2012 г., са малко над 50% от интервюираните, докато през 2011 г. те са били 72%. Увереността на бизнес ръководителите в Индия също намалява значително, от 88 на 55%. Оптимисти са само африканците, от които, за изненада на мнозина, 57% очакват фирмите им да направят ръст. През 2011 г. този отговор са дали 50% от тях.

В общ план след кризата изпълнителните директори се чувстват по-уверени да се изправят пред трудностите в икономиката.

Проучването беше представено по време на старта на тазгодишния Световен икономически форум в швейцарския планински курорт Давос. То е проведено сред 1258 шефа в 60 държави по света в последното тримесечие на 2011 г.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ