БНБ: Банките са добре

БНБ: Банките са добре

БНБ: Банките са добре

 

 

Данните за банковата система сочат, че няма негативно влияние от други банкови и финансови системи, пише в съобщение на БНБ.

Коефициентът на ликвидните активи е 21.55% и е индикатор за устойчивост на ликвидната позиция. Извършените през месеца разходи за обезценка (86 млн. лв.) показват, че остротата на кредитния риск не е драстично повишена в сравнение с последните месеци на миналата година.

Банковият сектор успява да генерира доходи от основна дейност, осигуряващи провизиране на кредитния риск и формиране на положителен финансов резултат в размер на 63 млн. лв.

В края на януари общата сума на активите на банковата система е 70.2 млрд. лв. В годишен хоризонт активите отбелязват прираст от 1.7%, а спрямо края на 2009 г. намалението през януари е с 1%, което е в синхрон с наблюдаваната и в предходни години цикличност.

Пазарната позиция на петте най-големи банки относително се запазва и възлиза на 57.8% от активите на системата.

През явуари брутните кредити и аванси намаляват слабо (с 0.5%) поради динамиката във всички позиции и главно при кредитните институции. Леко нарастване е отчетено в жилищно ипотечния сегмент (0.1%). Общият размер на предоставените кредити на предприятия, на граждани и на домакинства е 51.3 млрд. лв. и представлява 86.2% от брутните кредити и аванси.

Източниците за финансиране на дейността остават стабилни. Под влияние на обичайната за сезона понижена активност се свива размерът и на пасивите на банковия баланс. Привлечените средства намаляват с 1.2% и в края на януари възлизат на 60.1 млрд. лв.

Продължава тенденцията на увеличаване на депозитите на граждани и домакинства, които през месеца нарастват с 1.5%. Техният дял в общия размер на привлечените средства в системата достига 42%, се казва в съобщението.

.

 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ