България като спасителен пояс за еврозоната

България като спасителен пояс за еврозоната

България като спасителен пояс за еврозоната

Не всички в европейската общност споделят появилата с в последните дни теза, че кризата в Гърция отряза шансовете на България за еврозоната. Напротив, бързото присъединяване на нашата страна може да се окаже шанс и то, с много повече ползи отколкото рискове за еврото, смята немският вестник Handelsblatt.

Приемането на България, Полша и Естония може да подобри значително стабилността на еврозоната, твърдят анализаторите на изданието. То препоръчва спешно интегриране на трите държава като посочва няколко причини за това.

„Въпреки че България се възприема като много корумпирана, страната е единствената в ЕС, която реално отговаря на критериите от Маастрихт за бюджетния дефицит, дори и във вихъра на рецесията”, посочва като аргумент Handelsblatt.

Предимството на Полша е, че икономиката й бе единствената между 27-те от ЕС, която продължи да расте и в разгара на кризата през миналата година.

Въвеждането на еврото в новите три членки ще увеличи силите на свободните пазари в еврозоната, и ще компенсира слабостта, идваща от периферните държави с големи дефицити, прогнозира вестникът. Освен това бъдещите членове на еврозоната в никакъв случай не бива да понесат наказанието и негативите от разточителните държавни разходи на Гърция и Испания, казва в заключение немското издание.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ