Благородният огън дойде в България

Благородният огън дойде в България

Благородният огън дойде в България

Благодатният огън, символизиращ Христовото възкресение, бе запален в храма на Гроба Господен в Йерусалим. След това той пристигна и в България. Приземи се на летище „Пловдив” със самолет от Тел Авив. Стотици миряни се събраха пред вратите на летището, за да го посрещнат, съобщава bTV.

Очакваният самолет, носещ чудодейния огън, пламнал на святото християнско място в Йерусалим, кацна в Пловдив с 3 часа закъснение. В него пътуваше делегация начело с пловдивския владика Николай. Той тръгна веднага към различни епархии.

Полетът бе спонсориран от бизнесмени.

Отец Дионисий се зае с джип да докара огъня в столицата. Дядо Йоан, който също пътува в самолета от Тел Авив, ще занесе частица от огъня с кола във Варна. Също с кола пътува и дядо Григорий към Велико Търново.

Благодатният огън в Русе пристига от Букурещ, където ще бъде донесен от представителите на Румънската патриаршия.

За трета поредна година огънят, запален в храма на Гроба господен, пристига в Разград от Румъния през Русе, тъй като от Пловдив е далеч и не би дошъл до полунощ, предава „Дарик”.

Всяка Велика събота Благодатният огън слиза от небето в отговор на молитвите на вярващите. Чудото, което става в църквата на Божи гроб в Ерусалим, е един от най-вълнуващите моменти в православния празник на Възкресение. През 2014 г. то се случи малко след 14 часа, посочва БНТ.

Още от нощта вярващи са пълнили площадите и уличките около църквата на Божи гроб с очакване да бъдат сред 7000-те души, които ще успеят да влязат в храма за голямото религиозно събитие. Тази година патриархът на Ерусалим Теофил за трети влезе в параклиса на Божи гроб, за да измоли спускането на Небесния огън.

Предварително в навечерието на Велика събота параклисът бе проверен за скрити източници на огън и запечатан. По традиция патриархът се съблича по подрасник – за да няма съмнение, че в пищните одежди има скрит кибрит или друго средство за запалване, а също, за да покаже, че пристъпва със смирението на свещенослужител, а не от висотата на сана си.

Преди да дойде светлината, първо настава пълна тъмнина.

Според вярването, ако огънят не се появи от небето, това вещае бедствия. И този път обаче чудото се случи и необяснимият небесен огън, който в първите минути е невеществен и дори не изгаря, слезе на земята.

От храма на Божи гроб хората го пренасят в домовете си, а с делегациите на различните  църкви светлината поема към всички места на православието.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ