Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Блокада след блокада на границата с Турция (обзор)

Напрежението по граничните ни пунктове с Турция продължава да расте, след като още вчера български превозвачи предприеха протестно блокади в районите на Капитан Андреево и Лесово в знак на протест срещу едностранно налаганите рестрикции от турска страна.

Тази сутрин и ГКПП-Капитан Андреево, и ГКПП-Лесово осъмнаха с километрични опашки от тирове. От страна на българските превозвачи бяха осигурени коридори само за леки автомобили, автобуси и товарни коли с бързоразвалящи се стоки, но забавяне при преминаването на границите има. По обяд около 300 турски шофьори организираха контраблокада на ГКПП Капитан-Андреево като седнаха на пътя и спряха напълно движението към граничния пункт. Стигна се до намеса на полицията и жандармерията за разчистването на трасето. Родни превозвачи сигнализираха, че турски шофьор се е опитал да прегази български полицай

В ранните следобедни часове турските шофьори заплашиха, че в 17.00 ч. ще блокират отново ГКПП- Капитан Андреево за целия транспорт, ако българските превозвачи не прекратят протестната си акция. В същото време огранизаторите на протеста от няколко браншови организации неколкократно потвърдиха, че акцията ще продължи, докато официална Анкара не излезе с писмени уверения, че ще спазва международните спогодби и няма да се налагат едностранни рестрикции върху български шофьори.

Междувременно служебният премиер Марин Райков се готви да обяви реципрочни действия от българска страна по отношение на турските шофьори, спрямо тези, които турската администрация прилага към българските превозвачи. Това намерение ще бъде обявено на предстояща среща на транспортните министри на България и Турция в Лайпциг на 22 май, стана ясно след срещу между министър-председателя и президента. На нея Райков е запознал Плевнелиев със ситуацията по сухопътните на граници с Турция и издадените от него до момента указания. По негово нареждане са проведени разговори от българския посланик в Анкара с турското транспортно министерство, както и от българския консул в Одрин с администрацията на турското КПП Капъкуле.

Министърът на транспорта Кристиан Кръстев се е срещнал с турския посланик, за да го запознае с позицията на България за предприемане на евентуални реципрочни действия от наша страна.

 Премиерът също така е разпоредил МВР да предотврати всякакви действия на турски превозвачи на наша територия, които биха довели до нерегламентирано възпрепятстване на движението по българските пътища.

 Заради блокадите камионите с техника на групата Депеш Мод не успяха да стигнат до Истанбул и концертът, предвиден за тази вечер, бе отменен, стана ясно от съобщение на фен страницата на бандата във Фейсбук. За втори път в последните четири години групата отменя концерт в Истанбул в последния момент. Първия път бе през 2009 г., когато цялото турне бе прекратено заради открит рак на пикочния мехур на вокалистът Дейв Гахан.

още от България