Българите притежават 140 млрд. лв.

Българите притежават 140 млрд. лв.

Българите притежават 140 млрд. лв.

Съвкупното богатство на домакинствата (финансово и жилищно) е нараснало с 1.1 млрд. лв. и възлиза на 140 млрд. лв. в края на 2009 г. Това показва редовният доклад на Industry Watch "Лични активи в България: Финансово богатство и пазар на жилища”. Нарастването се дължи на забавянето на темпа, с който се обезценяват жилищните имоти в областните градове - до 2% към края на 2009 г. спрямо предходното тримесечие.

Отрицателните темпове на растеж се забавят за четвърто поредно тримесечие, въпреки че жилищните цени все още се понижават. Покупателната способност на средната работна заплата, измерена в кв. м жилищна площ, се увеличава с 50% през 2009 г. България все още е сред страните с най-малка жилищна площ на глава от населението в Европа – около 18 кв. м на човек в градовете, което е близо два пъти по-малко от средното за ЕС. Това дава на българския пазар потенциал за растеж в средносрочен план.

Финансовото богатство на домакинствата към края на 2009 г. възлиза на 36 млрд. лв., като годишният темп на растеж се ускорява до 7%.

В условията на повишена несигурност за заетостта и доходите и при все още високите реални лихви по депозитите нормата на спестяване в България достигна 20% от БВП към края на 2009 г. в сравнение с 16% през 2008 г. От доклада става ясно, че  българите държат 59 хиляди депозити в размер над 50 000 лв., като общата им сума възлиза на 6.9 млрд. лв.

Показателите за устойчивост на валутния борд са отчели подобрение през 2009 г., а доверието на домакинствата в стабилността на банковата система допълнително се е  повишило.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ