България втора по ръст на индустриалното производство в Европа

България втора по ръст на индустриалното производство в Европа

България втора по ръст на индустриалното производство в Европа

Стабилен ръст през януари спрямо декември 2009 г. отчете индустриалното производство в Европа, а България изненадващо излезе на второ място по този показател на данните на Евростат.

В 27-те членки на ЕС покачването е с 1.8%. А в 16-те страни от еврозоната увеличението е с 1.7%. Впечатляващ е факта, че това е и най-силният месечен ръст от началото на водене на статистика за тези данни през 1990 г. През декември 2009 г. ръстът е бил съответно с 0.6% за ЕС и 0.3% за еврозоната, сочат данните на Евростат.

Сред страните членки, за които има данни, индустриалното производство е нараснало в тринадесет от тях, а в други шест е спаднало. Начело, с най-висок ръст е Ирландия (+15.3%). България е на второ място с +4.9%, следват Естония (+4.5%) и Дания (+3.9%). Най-голям спад се отчита в Португалия и Финландия (и двете с -2.2%), Латвия (-1.6%) и Испания (-1.1%).

Заслугата за общите положителни резултати е най-вече на увеличеното производство на електроенергия. То е нараснало с 2.6% в еврозоната и 2.2% в ЕС-27 за наблюдавания период. След него се нарежда производството на потребителски стоки с дълготрайна употреба, което съответно се е увеличило с 2.0% в еврозоната и 1.7% в ЕС-27. Добра е картината и при съпоставка с данните за същия месец от миналата година.

През януари 2010 индустриалното производство се е покачило 1.4% в еврозоната и 1.5% в ЕС27 в сравнение с януари 2009 г. Така, индексът на индустриалното производство бележи първия си ръст на годишна база от април 2008 г. насам, което е знак за положителен обрат в европейската индустрия.

Оповестените днес от Евростат данни се оказаха по-добри от прогнозираните, което дава основание за оптимистични нагласи за възстановяването на европейската икономика от кризата.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ