ВМРО пали нова дискусия да се разруши ли паметникът пред НДК в София

ВМРО пали нова дискусия да се разруши ли паметникът пред НДК в София

ВМРО пали нова дискусия да се разруши ли паметникът пред НДК в София

Младежката организация на ВМРО разпалва нов спор за разрушаването на паметника "1300 години България" в градинката пред НДК в София. Младежите настояват монумента да бъде съборен и на негово място да се издигне войнишкият паметник на Софийската дивизия, който беше на това място докъм края на 70-те години.

За да пропагандират идеята си, 20-ина членове на ВМРО боядисаха днес в цветовете на националното знаме оградата около паметника.

„Това е паметник, който би трябвало да символизира националната гордост, а всъщност е символ на ужасен упадък с начина, по който изглежда в момента”, заяви Ангел Джамбазки, който е столичен общински съветник. ВМРО настояват да бъдат възстановени паметните плочи с имената на бойците от Софийската дивизия по време на битката при Сливница. На мястото на днешния паметник е имало казарма, на гърба на която са били наредени „Мемориални паметни плочи на Първи и Шести полк на Софийската дивизия”. В момента тези паметни плочи се намират във Военноисторическия музей или тънат в забрава в някое приземно помещение, разказа Джамбазки, цитиран от "Фокус".

За да се разруши паметникът пред НДК, по закон е необходимо съгласието на авторите му, а съгласие до този момент няма, заяви Малина Лазарова, председателят на комисията по образование, наука, култура и вероизповедания към Столичния общински съвет.

Войнишкият паметник е бил калкан на жилищна сграда, която вече не съществува и възстановяването му е много трудно, обясни Лазарова. Според нея е добре, че ВМРО повдигат обществена дискусия за паметника пред НДК.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ