Габриел Христов от София е „Бебе на 2011 г."

Габриел Христов от София е „Бебе на 2011 г.

Габриел Христов от София е „Бебе на 2011 г."

Момченце, проплакало две минути след настъпването на 2011 г. в столичния "Майчин дом" е бебето на годината в традиционният конкурс на сп. "9 месеца".

Габриел Христов  има перфектни мерки – 3,1 килограма и ръст 51 см.

За последно бебе на 2010 г. пък е избран появилият се на бял свят в Русе на 31 декември в 23:25 ч. Георги.

Семействата на двете бебета ще получат подаръци, предоставени от производители и вносители на бебешки стоки, както и символа на кампанията - почетен медальон „Бебе на годината".

Конкурсът се провежда за дванайсета поредна година от сп. „9 месеца".

В новогодишната нощ (31 декември – 1 януари) са се родили общо 251 бебета.

В същото време обаче не дотам оптимистични новини дойдоха от столичните родилни домове - „Майчин дом", „Шейново" и „Св. София". Те отчитат сериозен спад на ражданията през 2010 г.

Увеличава се и делът на недоносените бебета, като специалистите посочват, че това се дължи главно на прекарани инфекции. Недоносеността е проблем, който изисква много сериозен финансов ресурс и организация. У нас обаче няма достатъчно подготвени неонатолози.

Друга тревожна статистика от трите столични родилни болници показва, че расте възрастовата граница за първо раждане и все повече са жените, които стават майки за първи път  над 35 години. Раждането след тази възраст много често е съпроводено с усложнения и аномалии, припомнят лекарите.

През изтеклата година се наблюдава и висок брой жени, които са предпочели да раждат в домашни условия или в родилни домове, но без лекарска намеса.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ