ГЕРБ реши: Сваляме Първанов!

ГЕРБ реши: Сваляме Първанов!

ГЕРБ реши: Сваляме Първанов!

Дни след скандала със стенограмата от разговора между Първанов и Дянков ГЕРБ реши да задейства процедура по отстраняването на президента.

Изпълнителната комисия на ГЕРБ препоръча на парламентарната група на партията да внесе искане в парламента за започване процедура по отстраняването от поста президента Георги Първанов. Това е официалното становище на партията, прочетено на специален бриниг от съпредседателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев.

Изпълнителната комисия е взела решението си, след като на заседание се е запознала подробно със стенограмата и аудиозаписа от разговора между президента и финансовия министър на 5 март. Констатирано е, че срещата е била записана без знанието на Дянков. ГЕРБ вижда нарушение и във факта, че часове след срещата между Първанов и Дянков стенограмата е разгласена по едностранно решение на президентството, отново без знанието и съгласието на финансовия министър.

ГЕРБ тълкува този казус като нарушение на чл.32, ал. 2 от Конституцията, който гласи, че "никой не може да бъде следен, записван и подслушван без негово съгласие“, се казва в становището.

Изпълнителната комисия призова парламентарно представените политически партии, всяка според нормите на своя политически морал и разбирания, да подкрепят това искане.

ДСБ веднага се отзова на призива. Ще подкрепим искането за започване на процедура по отстраняването на президента Георги Първанов, обяви в парламента депутатът от Синята коалиция Веселин Методиев.

Лидерът на „Атака” Волен Сидеров заяви още преди два дни, че партията му категорично е „за” отстраняването на Първанов от поста.

Дори и гласовете на неговите депутати обаче не са достатъчни за придвижване на процедурата. По закон предложението трябва да е подкрепено от 160 депутати, за да бъде внесено в Конституционния съд, който ще се произнесе по казуса.

Тъй като ДПС и БСП няма да подкрепят искането на ГЕРБ, решаващи остават гласовете на РЗС. Лидерът на партията Яне Янев обаче заяви преди два дни, че до момента няма нито един сериозен юридически аргумент за импийчмънт.

До момента няма официална позиция от "Дондуков" 2 по днешното решение на ГЕРБ.

Ако Конституционният съд се произнесе, че президентът е нарушил конституцията, и го отстрани от власт, длъжността започва да изпълнява вицепрезидентът до края на мандата, който е през януари 2012 г.

Очаквайте подробности.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ