Затвори

Грийнпийс с официален представител у нас

От 2005 г. насам представители на Грийнпийс работят в България по различни зелени проекти и инициативи. От този месец международната екологична организация има официален представител в България - Деница Петрова. Това стана ясно днес на пресконференция в София, посветена на климата.

Грийпийс ще присъства в България чрез независими, експертни оценки на екологичната среда, които могат да бъдат от полза на бизнеса и политиците. Организацията ще продължи да работи по кампанията си против изграждането на АЕЦ Белене, каза Деница Петрова.

От Грийнпийс ще направят всичко възможно да присъединят България към списъка на страните-отличници по отношение на развиването на нисковъглеродна икономика, каквито са Великобритания, Дания, Германия и Белгия. В момента страната, заедно с Италия, се смята за една от тези, които стопират усилията за борба с климатичните промени в ЕС, обясниха от Коалиция за климата - България и WWF.

Защитниците на екологията у нас смятат, че стремежът да се строят магистрали и ниското развитие на жп транспорта са един от факторите, които нареждат страната ни в дъното на списъка с европейските държави, които полагат усилия в полза на опазването на околната среда.

Те са против продължаването на живота на АЕЦ Козлодуй, чиято поддръжка струва почти 100 млн. лева годишно. Освен това смятат, че ядрената енергетика не произвежда евтина енергия.

Според тях в ЕС между 1 и 1.5% от сградите се реновират годишно. Ако този процент бъде удвоен, това ще създаде стотици хиляди работни места и ще се спести значителен разход на енергия. Освен това специално в България може да се инвестира в образование, насочено не към старите енергийни схеми, а към новите форми на добив на енергия. Еколозите обясниха, че страната изкупува перките за вятърните възобновяеми източници от Дания, докато същевременно има собствени научни проекти и заводи за изработването на соларни панели в Силистра и Пловдов. Оказва се, че в България е много по-лесно да бъде създаден фотоволтичен парк за 300 млн. евро, но е трудно на хората да монтират на покривите си слънчеви панели и сами да си произвеждат енергия.

На специална среща днес в Люксембург европейските екологични министри ще се запознаят с Пътна карта 2011, свързана с политиката за климата на ЕС. По план страните в съюза си поставят амбициозната цел да намалят въглеродните си емисии с 95% до 2050 г. До 2030 г. 1% от БВП на ЕС ще бъде даден за финансирането на борбата с проблемите на климата. До 2050 г. този процент ще се удвои.

Днес ще станат ясни и допълните усилия, които страните трябва да положат в областта на екологията според ЕК, индивидуалните оценки за всяка държава, както и конкретните ангажименти на всяка от тях.

Коментари
Последни
Най-четени
Вчера
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Advertorial

Жилищният комплекс от съвършено нов тип е пред Акт 16

Николай Неделчев

Снимка: Юлиян Донов

Румяна Тренчева, регионален директор на технологичния гигант за Югоизточна Европа

Снимка: Юлиян Донов

Цитат на деня
Валутен калкулатор

Валутен курс за 21.03.2018 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 21.03.2018 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.67036
0.598673
CNY
10
2.51489
3.97632
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.23771
0.446885
RUB
100
2.76945
36.1083
USD
1
1.59192
0.628172