ДАНС атакува ЕВН в 4 града

ДАНС атакува ЕВН в 4 града

ДАНС атакува ЕВН в 4 града

Представители на ДАНС са влезли в клиентските центрове на електроразпределителното дружество EVN в четири града - Бургас, Стара Загора, Кърджали, Ямбол, съобщиха от дружеството. Малко по-късно стана известно, че са проверени 7 центъра в 6 града.

Цивилни служители на Държавна агенция „Национална сигурност” са търсели доказателства за изпълнението на инвестиционна програма на компанията. Според Йорг Золфелнер, главен финансов директор, "няма нужда да си експерт, за да знаеш, че ДАНС се изпраща, когато някой извършва престъпление, което заплашва националната сигурност". Щеше да е много по-лесно да отидат в ДКЕВР или в централния офис в Пловдив, тъй като документите и цялата необходима информация са там, каза директорът. Той твърди, че в ЕВН не е получен никакъв официален документ за намесата на ДАНС.

От ЕВН искат официалните документи, на базата на които се извършва проверката в клиентски центрове. Можем да оценим дали това е законно или не на основа на документа, на който се прави, а ние не сме го виждали, каза Золфелнер.

Не е имало изземване на документи, затваряне на офиси или обиски. Служителите на ДАНС са се срещнали с ръководителите на съответните центрове, поискали са информация, доказателства за изпълнение на инвестиционната програма. Казали са, че ще се върнат за тази информация или че тя трябва да им се предостави до 24 часа.

От компанията твърдят, че са направили нужните инвестиции и те са в електроразпределителната мрежата на България. Одобрените оперативни разходи на ЕВН от ДКЕВР са 70 млн. лева. Винаги за съжаление достигаме до 100-120 млн. лева. Ние харчим много повече пари, отколкото са одобрени от регулатора и 5 години вече обсъждаме защо харчим повече – защото трябва да подобряваме услугите си и да се опитваме да постигаме европейски стандарти, обясни Золфелнер.

Запитан защо за 5 години не е подписан договор с НЕК, директорът каза, че ЕВН е започнала работа с НЕК със заварен договор. След това НЕК го прекратила и започнали. За съжаление така и не успяхме да ги приключим. Ако двама партньори не могат да се разберат, купуваш електроенергията на базата на закона и на общите условия, добави Золфелнер.

Австрийската компания EVN доставя ток в Южна България, след като приватизира през 2005 г. ЕРП Пловдив и ЕРП Стара Загора. Енергийното дружество снабдява почти 1,6 милиона клиенти - около 33% от българските потребители на електроенергия. 

Отчет за инвестициите--------------- 

Компанията е инвестирала 618.4 млн. лева в подобряване на клиентското обслужване и повишаване на захранването, отчетоха от ЕВН. Годишната печалба всяка година е реинвестирана. Технологичните загуби са намалени от 17% на 12%. Дружествата от групата ЕВН са внесли в държавния бюджет на България 193.7 млн. лева данъци и такси.

През 2010 г. са планирани инвестиции и ремонти за 180 млн. лева.

Компанията осигурява над 6000 работни места – 3000 при ЕВН и 3000 при фирми-подизпълнители. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ