Затвори

Делян Добрев дава на главния прокурор договорите за ТЕЦ "Марица-Изток" 1 и 3

Всички абонати на ЕРП-та са били превърнати без тяхно знание в гаранти на американските собственици на тецовете "Марица Изток" 1 и 3, тъй като приходите на електроразпределителните компании са били заложени като гаранция по договорите за изкупуване на скъпия ток от ТЕЦ "Марица Изток" 1 и 3. Това съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма в оставка Делян Добрев на извънреден брифинг в министерството днес по обед.

Той даде подробни разяснения по огласената вчера от енергийния експерт Стефан Газимов информация за направените т.нар. особени залози в размер на над 13 млрд. лв. Става въпрос за залог за бъдещи вземания в общ размер според одиторския доклад на НЕК за 2011 г. за 13 188 827 000 лв. Гамизов представи в предаването на Мартин Карбовски по ТВ вчера документи, според които държавната компания НЕК е била гарант по договорите за изкупуване на ток от ТЕЦ "Марица Изток" 1 и 3. „По този начин всички абонати на ЕРП в България стават роби на американските компании.”, заяви още той, но също така бе категоричен, че нито премиерът Борисов, нито министър Добрев са знаели за този залог.

На брифинга днес Добрев потвърди думите на Гамизов, че са направени особени залози на вземания по дългосрочните договори за изкупуване на електроенергия от ТЕЦ „Марица Изток” 1 и 3, но той е научил едва преди няколо дни за тях. Министър Добрев потвърди още, че чрез тези сделки всички абонати на ЕРП, без тяхно знание са били превърнати в гаранти на собствениците на централите, а те са взели заем, за да ги построят. "Това е все едно да станете поръчител и да си заложите заплатата на някой, който да строи апартаменти", обясни министърът в оставка.

„Такива особени залози са сключвани през 2002 г. и в края на ноември 2005 г. Тези особени залози са придружени с всички съответстващи документи. По своята същност представляват залог на сметките на всички потребители в България срещу вземане на кредит за тези централи", каза Добрев.

 Той декларира, че днес в 14.00 ч. ще внесе всички документи при главния прокурор, за да започне проверка дали действията са били законосъобразни.

Въпросните залози са били загатнати още в споразумения от 2001 г. В тях пише, че задължение на НЕК е да договори и да сключи особени залози в полза на централите, посочи още той.

„Всички тези действия са много странни, най-малкото от морална гледна точка, защото са осигурили гаранции на инвеститора от страна на всички потребители на електроенергия в България за една инвестиция. При положение, че се прави особен залог на бъдещи вземания, защо тези централи – тъй като рискът се носи от всички потребители, съответно от НЕК - защо тези централи не са построени от самата Национална електрическа компания, при положение, че тя осигурява кредита? На базата на особените залози най-вероятно централите са изтеглили кредити, за да ги построят”, предположи още Добрев.

След това съобщи още подробности по самите договори:

Договорът от 2002 г. е под формата на писмо и е за милиарди левове. Подписан е от изпълнителния директор на НЕК и от изпълнителния директор на „Марица Изток 3” АД. Договорът за „Марица Изток 1” е от 2005 г. и е сключен с AES. Той е с разрешение от министъра на енергетиката НЕК да подпише договор за особен залог. Предмет на залога са бъдещите вземания на НЕК от "Електроразпределение Варна" АД и "Електроразпределение Пловдив" АД. Подписан е от тогавашния министър Румен Овчаров.

”Такъв особен залог аз до момента не съм виждал - или имаш дългосрочен договор, или имаш особен залог, а в момента има и двете.”, коментира още Добрев.

Според договорите за AES са заложени приходите на "Електроразпределение Варна", "Електроразпределение Пловдив", което значи приходите от ЕВН и ЕОН. За другата централа – "Марица 3", са заложени 43% от 3-те дружества, допълни министърът и уточни, че няма представа как 43% от двете дружества са били повторно заложени.

Добрев разкри още, че в писмо от бившия министър Милко Ковачев (б.р. министър на енергетиката в правителството на Симеон Сакскобурготски) се посочва, че ще бъдат подписвани особени залози, за да се гарантират кредитите на инвеститорите.

„От 2005 г. има писмо от Мирослав Севлиевски (б.р. министър на енергетиката и енергийните ресурси в правителството на Симеон Сакскобурготски), което е за правителствена подкрепа. В него отново се заявява, че държавата ще носи целия риск, ще залага свои дружeства. Ще сключва договори за особени залози, така че инвеститорите да не носят никакъв риск при своята инвестиция”, посочи още Добрев. От документите не става ясно каква е общата сума на залозите, но пише, че всички месечни плащания на клиентите на трите дружества са заложени, добави той.

„Влизат в една специална сметка – в единия случай – в Корпоративна търговска банка, в другия случай, в "Париба" и от тази сметка, вместо да отидат в Националната електрическа компания, отиват в AES и в „Контур Глобал”, ако НЕК спре да плаща”, заяви Добрев. Той посочи, че изчислената сума от 13 188 827 000 лв. е за оставащия период – от началото на 2012 г. до края на договорите.

„От тези пари минимални дължими плащания за закупена разполагаемост – 8 777 205 000 лв. и минимални дължими плащания за закупена електроенергия – 4 441 622 000 лв.”, каза Добрев.

 Министърът в оставка разясни още, че особените залози при т.нар. американски компании не са били активирани в периода, в който е бил министър и затова не е знаел за тях.

 Междувременно подписалите тези залози, ги няма, а министрите, които са ги одобрявали, никога не са споменавали нещо такова. Когато правиш особен залог за над 13 млрд. лв. най-естественото е да кажеш на обществото, че правиш нещо такова”, обобщи Добрев.

 Истинският залог е направен през 2002 г. и 2005 г. междувременно има редица писма за подкрепа. Например:

„Едно писмо за подрепа от Петър Жотев (б.р. вицепремиер в правителството на Иван Костов) от 15 май 2001 г., в което се казва, че ако се случи нещо с Националната електрическа компания, държавата ще осигури своевременно и по условията на буква А определянето на друго търговско дружество или търговски дружества, които да поемат задълженията по съответните проекти споразумения, в случай, че Националната електрическа компания или Мини Марица Изток ЕАД, докато са държавни предприятия, бъдат прекртени или обявни в несъстоятелност”, разказа Добрев.

Ако си залагаме бъдещите вземания, е можело кредитът да не се тегли от частна компания, а да го изтегли НЕК, защото рискът е поет именно от Националната електрическа компания, поясни той. „Нормата на възвращаемост е фиксирана във финансовия отдел през 2001 г. с две офшорни компании, защото собствениците на централите в момента - AES и „Контур глобал” не са били титули на тези споразумения от 2001 г., а е имало други компании, които, след като са подписали договорите, впоследствие са получили всички тези гаранции от страна на държавата, писма за подкрепа и т.н. са продали тези добри условия на определен инвеститор. Това са последните дни на кабинeтът Костов”, уточни още Добрев.

Той отбеляза, че тези споразумения са качени в интернет страницата на Народното събрание на Комисията на Яне Янев и още тогава са фиксирани договорките за особени залози.

Коментари
Последни
Най-четени
Вчера
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Advertorial

Жилищният комплекс от съвършено нов тип е пред Акт 16

Николай Неделчев

Снимка: Юлиян Донов

Румяна Тренчева, регионален директор на технологичния гигант за Югоизточна Европа

Снимка: Юлиян Донов

Цитат на деня
Виц на деня
Валутен калкулатор

Валутен курс за 23.03.2018 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 23.03.2018 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.67122
0.598365
CNY
10
2.50828
3.9868
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.24074
0.446281
RUB
100
2.7727
36.0659
USD
1
1.58418
0.631241