Догодина ще имаме първите 120 станции за зареждане на електромобили

Догодина ще имаме първите 120 станции за зареждане на електромобили

Догодина ще имаме първите 120 станции за зареждане на електромобили

България е сред първите страни в Източна Европа, в които ще започне изграждането на мрежа от станции за зареждане на електромобили. Новината беше съобщена на пресконференция в Шератон, където беше представен революционния проект. Той ще бъде реализиран съвместно от FullCharger International и местният оператор България.

Проектът предвижда до края на 2011 г. в България да бъдат инсталирани между 120 и 150 зарядни станции.

FullCharger International e международна компания със седалище в Париж, която се стреми да бъде пионер в изграждането на готови за работа мрежи от зарядни станции и въвеждането им в експлоатация в тясно партньорство с местните власти, с производителите на автомобили и доставчиците на енергия.

Наскоро, компанията пусна в експлоатация първата такава мрежа в Турция. Мащабният й проект, който включва България, ще обхване и Румъния, Русия, Украйна, Гърция и Кипър, с над 4500 зарядни станции ChargePoint, които ще бъдат монтирани до края на 2011 г.

Самите станции са два вида – за експресно и за нормално зареждане, като експресните са предназначени главно за магистрали и оживени пътища.

Едно от големите улеснения при ползването на зарядните станции е, че са на самообслужване, като плащането на зареждането става по електронен път с кредитна карта или предплатен ваучер.

У нас, реализацията на проекта е на етап преговори за сключване на договори с дилъри на компанията -майка, които ще предоставят крайната услуга. Първоначално, фокусът ще бъде върху развиването на пазара в столицата. Сред основните аргументи България да бъде включена в проекта е фактът, че от следващата година се очаква у нас да започне производството на електромобили от новия завод с китайски инвестиции в Ловеч.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ