нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Жителите на кв. "Манастирски ливади" затвориха протестно бул. "Тодор Каблешков"

Над 150 жители на столичния кв. "Манастирски ливади-изток" затвориха с жива верига за повече от час булевард "Тодор Каблешков" днес в знак на протест срещу хаотичното презастрояване на квартала и липсата на елементарна пътна инфраструктура. "Повече от 3 месеца сме подложени на безогледен тормоз, нямаме нормален и безопасен достъп до жилищата си, след като започнаха поредните строежи на жилищни блокове, чиито огради отразяха единственият до момента пешеходен излаз от квартала към основни транспортни връзки и булеварди", недоволстваха участниците в протеста.

Именно стартът на строителството на тези сгради води до ситуацията, в която всички жители на квартала са принудени да използват като вход и изход от него една единствена малка улица, която е в трагично състояние, без тротоари и дори без временно обезопасен маршрут за пешеходци. Освен това, тя се ползва и като подстъп за тежка строителна техника, което допълнително увеличава риска за живота и здравето на местните жители.

Въпреки подадените многократни сигнали и жалби до община "Триадица", Столична голяма община и ресорните комисии към нея, до ден днешен не е предприето нищо за осигуряване на алтернативни и безопасни маршрути, както и на преки връзки с основните транспортни артерии в квартала.

"Поставени сме в условия на бежански лагер, в собствената си държава, в собствения си квартал, заради частни интереси, които ни окупират и заграждат със строителни огради от всички посоки. И точно както в бежански лагер, входът и изходът е само един", възмущават се жителите на квартала. До голяма степен, бездействието на общинските власти по решаването на трупаните години наред проблеми с нормалната инфраструктура се дължат на липсата на приет и утвърден Подробен устройствен план, обясняват те.

"Три месеца вече провеждаме собствени проверки и разследвания, за да разберем как точно да се преборим да започне изграждане на улици, тротоари, осветление и предвидените по регулация обществени сгради като училища, детски градини и да отвоюваме обратно правото си на нормален живот. Сред нас вече започва да се оформя мнението, че приемането на цялостен устройствен план за нашия квартал се отлага умишлено години наред, защото без такъв план е много по-лесно тихомълком да се променят статути и да се прекроява регулацията, за да се издават на килограм разрешителни за строежи на частни инвеститори  и в крайна сметка да се стигне до едно плътно застрояване без съответната инфраструктура", коментират представители на Инициативния комитет, организирал днешния протест.

Спешно издаване на заповед за изготвяне, обществено обсъждане и приемане на цялостен Подробен устройствен план ( ПУП) на квартала е едно от основните искания и в подписка с над 1030 подписа от жителите на "Манастирски ливади-изток", която е депозирана в Столична община. В нея, второто основно искане е за незабавно налагане на мораториум върху всякакво предстоящо ново строителство на жилищни сгради до приемането на ПУП.

На среща, проведена ден по-рано между представители на Инициативния комитет и кметът на община "Триадица", в чиито граници е кварталът е поет ангажимент до 10 дни да бъде отворен пешеходният излаз към бул. "Каблешков", блокиран в момента от строителните заграждания. Кметът на "Триадица" е информирал също так представителите на ИК, че е издадено предписание до собствениците на бетоновия възел в непосредствена близост до гъсто населените вече жилищни блокове в квартала да демонтират съоръженията си до края на април. На мястото, което към момента се оказва, че е единственият останал общински терен, се предвижда изграждане на градинка с детска площадка и площадка с фитнес уреди. Задействана е и процедура за отпушване на улица в квартала като излаз  на бул. "Тодор Каблешков", която да облекчи на първо време автомобилния трафик и придвижването на пешеходците в западна посока към една от основните транспортни връзки с центъра на града, трамвай №7. Кметът на "Триадица" се е ангажирал и с конкретни срокове за реализирането на тези първи мерки, а представителите на Инициативния комитет бяха категорични, че ще следят стриктно за спазването на сроковете и при всяко отклонение от тях, ще организират протести.

 

още от България