Излизаме от кризата, казват и от Центъра за икономическо развитие

Излизаме от кризата, казват и от Центъра за икономическо развитие

Излизаме от кризата, казват и от Центъра за икономическо развитие

Слаб растеж на икономиката ще се усети през третото и четвъртото тримесечие на годината, прогнозира Георги Прохаски от Центъра за икономическо развитие (ЦИР). Той представи доклада на центъра за българската икономика през април. Списание "Мениджър" е медиен партньор на центъра в подготовката за публикуването на докладите от поредицата "Икономиката на България 2010".

Основание за обнадеждаващата прогноза, са данните, че през последните 4-5 месеца има отчетен растеж на износа и два поредни месеца спад - макар и лек - на безработицата. Това дава основание на анализаторите от центъра да смятат, че през второто тримесечие страната ни ще излезе от икономическата криза.

ИЗ ДОКЛАДА

„През 2010 г. страната ни ще излезе от цикличната криза, но трябва да се преодолеят структурните проблеми.

Годишната инфлация за 2010 г. ще бъде между 2,5 и 3 на сто.

Ако ДДС се увеличи с 3 на сто, това ще предизвика допълнително увеличение на инфлацията и в края на годината тя ще надхвърли 4-5 процента.

Безработицата ще остане на сравнително високи нива.”

Състоянието на бизнеса обаче не е добро, предупреди Прохаски и изрази надежда да не се стигне до решение за вдигане на ДДС, тъй като това би бил изключително негативен ход спрямо бизнеса и населението на страната като цяло. Според него покачване на ставката ще задуши започващото възстановяване на икономиката. Ако това се случи, много е вероятно прогнозите на центъра за начало на растежа през третото и четвъртото тримесечие да не се сбъднат.

„Трябва да се изчака още малко, да се види как положителните тенденции в икономиката ще се отразят на приходите в държавния бюджет и ако няма положителни резултати, през юни да се приеме коригиран бюджет за второто полугодие, главно с орязване на разходи, а не с увеличаване на приходи", посъветва Прохаски правителството.

Според авторите на доклада, 2010 г. ще бъде годината с рекордно ниски чужди инвестиции, което означава, че трябва да се ускорят структурните реформи. „Освен във финансова, ние се намираме и в структурна криза, свързана основно с това, че нямаме сериозни отрасли, особено в обработващата промишленост, които да са генератори на нов растеж след кризата", подчерта Прохаски.

Повече подробности  можете да прочетете в онлайн изданието на доклада

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ